Pet godina Kepovog tamnovanja

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina Kepovog tamnovanja

"Ili ga optužite ili ga pustite na slobodu." Ovu dramatičnu poruku uputila je ove nedelje Nada Lukić, supruga Dragana Vasiljkovića, podsećajući javnost da će 19. januara biti punih pet godina kako se njen muž nalazi iza rešetaka.

"Pitam se kakve hrišćanske vrednosti postoje u držanju u zatvoru Danijela Snedena? Ne mogu da razumem da vlade ne preduzimaju ništa i kako mogu da drže australijskog državljanina da trune iza rešetaka", poručuje Nada Lukić, pozivajući, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uz godišnjicu, na "skromni, mirni protest pred Federalnim sudom, na dan 19. januara".

Gospođa Lukić predlaže da se "pet osoba obuče u belu zatvorsku odeću i veže lancima, kao simbol Draganovih pet godina u zatvoru".

Dragan Vasiljković, alijas Danijel Sneden, uhapšen je 19. januara 2006. godine, na zahtev hrvatske vlade da joj bude izručen zbog istrage o ratnim zločinima. Tada je, kao što je poznato, počeo dugotrajni pravni proces koji još nije završen i u kome su već potrošeni milioni dolara.

Istovremeno, njena kćerka iz prvog braka Elizabet uputila je na Fejsbuku još jednu poruku sa apelom "Oslobodite Danijela Snedena", namenjenu "svima koji još uvek veruju u istinu i pravdu".

"Zamislite da ste uhapšeni i u zatvoru bez ikakve optužnice, ikakve presude ili ikakvog dokaza protiv vas", piše ona i dodaje:

"Zamislite da ste u zatvoru pet godina i još uvek ne znate hoćete li ikada biti oslobođeni.

Zamislite da ste sami u betonskoj ćeliji i da ne znate da li ćete ikad više videti svoju familiju.

Zamislite da je vaša budućnost u rukama političara čija odluka treba da odredi hoćete li živeti ili umreti.

Zamislite da želite da ceo svet čuje vašu priču o totalnom nasilju nad ljudskim pravima, ali niko neće da sluša.

Zamislite da se to dešava u Australiji, upravo sada, baš u ovom momentu i to australijskom državljaninu.

Naravno da ne znate za ovu zloupotrebu pravde, jer australijski mediji ne žele da znate istinu.

Tragično je da se ovo dešava, i dešava se Danijelu Snedenu koji nastavlja da prolazi kroz ovu noćnu moru", piše devojka i traži podršku posetilaca Fejsbuka u svom zahtevu za oslobođenje njenog očuha.

"Ovo je pitanje života i smrti", poručuje ona na postu ispod kojeg pojedinci upisuju svoje glasove podrške.

Vasiljkovićeva supruga (venčali se početkom prošle godine), takođe, piše u poruci koju je poslala na više adresa:

- Ko će od srpskih sveštenika biti spreman da nam se pridruži tog dana i moli se za Draganovo oslobođenje? Ko će iz našeg pravnog tima biti spreman da sa medijima govori u ime njihovog klijenta? - pita ona, sa molbom da joj se takvi jave i podseća na prvu javnu molitvu upućenu ispred zdanja Kraljice Viktorije i Taun Hola u Sidneju, 2009. godine, kada je, nedugo nakon toga, njen muž bio oslobođen.

- Tada je delovalo? - piše gospođa Lukić koju već znaju u sudnicama po čestim molitvama uoči i za vreme pretresa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.