Pet decenija Deliblatske kolonije

Izvor: RTS, 18.Feb.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet decenija Deliblatske kolonije

Pola veka likovne kolonije „Deliblatski pesak" obeležava se izložbama izabranih radova u Galeriji savremene umetnosti i Narodnom muzeju. Postavka "Svedočanstvo vremena" moći će da se vidi do 3. marta.
Osnivanje likovne kolonije pre 50 godina bio je smeo i vizionarski poduhvat nekoliko pančevačkih slikara. Grad je dobio manifestaciju koja je i danas jedna od najznačajnijih u kulturi, a umetnici priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se druže, razmenjuju iskustva i razvijaju u svakom smislu. 
 
Za pola veka stvoreno je bogatstvo od skoro 1.300 dela, a jedan deo toga može se videti na izložbama povodom ovog značajnog jubileja.
„U početku mi nismo imali jasan koncept. Želeli smo samo da slikamo i da budemo negde daleko od gradske buke, negde potpuno slobodni i da pokušamo da napravimo neka likovna dela”, kaže Čedomir Kesić, slikar i osnivač Kolonije.
„Kolonija je jako bila inspirativna za pejzažiste. Pejzaž se nigde ne uči, može se naučiti samo u prirodi. Drugim rečima, na Akademiji ne može, jer si tamo u zatvorenom prostoru", kaže Milan Jakšić, slikar i učesnik Kolonije.
Kroz Koloniju je prošlo 430 slikara, iz Pančeva, Srbije i inostranstva. Uvek se vodilo računa da budu zastupljene sve generacije, kako bi mladi učili od svojih starijih kolega.
Stojan Boškov, iz Kulturno-prosvetne zajednice Pančevo, ističe da je svako mogao da slika „po svome, da izražava svoju likovnu poetiku i traži svoj put:
„Kolonija je značajna i kao podsticaj razvoju slikarstva, jer je svake godine po nekoliko mladih ljudi upisivalo akademiju u zemlji ili inostranstvu.”
Svi radovi koji su ostali sa kolonija, najviše slike, ali i crteži i skulpture, popisani su i čuvaju se u depou Kulturno-prosvetne zajednice. Želja je da se obezbedi adekvatniji, klimatizovani prostor za ova dela, kako bi i buduće generacije, pa i turisti, mogli da uživaju u njima u godinama koje dolaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.