Pet dana muzičke raskoši

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet dana muzičke raskoši

Deveti međunarodni festival harfe otvoriće večeras (20) u Kolarčevoj zadužbini Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ pod vođstvom dirigenta Franka Konkubera, uz gošću harfistkinju Eloiz Dotri. Festival će trajati pet dana, a nastupiće 17 harfista iz Francuske, Nemačke, Španije, Bugarske, Mađarske i Srbije. Koncerti se održavaju u dvoranama Kolarčeve zadužbine, Atrijumu Narodnog muzeja i Svečanoj sali Skupštine grada. Kuriozitet je podatak da je ulaz na sve koncerte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << besplatan. Anastazija Razvaljajeva, Eloiz Dotri i Zilke Ajhorn

Urednica programa ovog jedinstvenog festivala na našoj muzičkoj sceni Milica Kadić kaže za „Blic" da je uprkos finansijskim poteškoćama, i ove godine obezbeđen kvalitetan program sa vrhunskim izvođačima iz zemlje i inostranstva, uz posebnu nameru organizatora da u prvi plan istaknu domaće savremene kompozitore poput Dragana Latinčića, čije će delo „Tragom izgubljenog zvuka" biti izvedeno večeras na „Kolarcu".

- Latinčić pripada najnovijoj generaciji kompozitora, a karakteriše ga vrlo atraktivan stil, jer je uspeo da pokaže sve mogućnosti tako atraktivnog instrumenta kakva je harfa - kaže Milica Kadić i dodaje da će na programu biti i dela nastala specijalno za harfu, popularna među beogradskom publikom, poput Debisijevih kompozicija, ali da će akcenat festivala biti da se prikaže nešto novo.

„Večeras će tako na programu biti Bartokove ’Rumunske igre’, delo koje naša publika veoma voli, ali prvi put će biti prilagođeno specijalno za harfu, što će biti posebna poslastica za poznavaoce Bartokovog dela, ali i ljubitelje harfe", objašnjava urednica festivala.

Milica Kadić objašnjava da se harfa i dalje kod nas shvata kao pomalo egzotičan instrument, ali da kod srpske publike ima dobar odjek, što se vidi i po odličnoj posećenosti ranijih izdanja festivala.

Iz raznovrsnog programa festivala trebalo bi izdvojiti i zanimljiv nastup šestoro studenata Fakulteta muzičke umetnosti, koji će na zatvaranju festivala (sreda, 14. april, 19.30) na jednoj harfi svirati u čast Karlosa Salseda.

Osim toga, u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu 11. aprila će nastupiti harfistkinja Soraida Avila Penja i violončelistkinje Ivana Pavlović i Kristina Tokodi, a 12. aprila harfisti Zilke Ajhorn i Anđela Mađarova, flautistkinja Lidija Osavkova i violistkinja Valentin Gerov. Na Međunarodnom festivalu harfe nastupiće i Ana Brateljević uz pratnju flautistkinja Dijane Sretenović i Olge Kapor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.