Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet dana bez hrane: Otkriveno 67 imigranata, 42 završilo u bolnici

ZAGREB - Od 42 migranta kojima je, zbog trovanja ugljen monoksidom, kasno sinoć pružena ljekarska pomoć u više hrvatskih bolnica, njih četiri će biti zadržano na daljem liječenju, potvrđeno je danas za Hinu iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a policija je saopštila da je uhapsila dvojicu bugarskih državljana koji su krijumčarili ilegalne migrante.

Ukupno 62 ilegalnih migranata iz različitih zemalja otkriveni su sinoć tokom rutinske kontrole u teretnom kombiju stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << registarskih tablica na autoputu kod Novske, javila je Hina.

Uhapšena su dvojica bugarskih državljana koji su krijumčarili izbjeglice, saopštila je je jutros sisačko-moslovačka policija.

Oni su uhapšeni zbog "sumnje da su počinili krivično djelo protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, u drugoj državi članici Evropske unije, ili potpisnici Šengenskog sporazuma".

Kako se navodi, policija je zaustavila kombi sprovodeći "aktivnosti sprječavanja krijumčarenja ljudi". Policija je navela da je u teretnom kombiju britanskih registarskih tablica kojim je upravljao bugarski vozač "uočeno šezdesetak osoba". Dio je odvezen u bolnice, a ostali su smješteni u prihvatne centre za strance. U bolnicu u Novoj Gradiški sinoć je dovezeno 17 osoba.

"Četiri osobe su bile teže intoksicirane, te smo ih smjestili u jedinicu intezivne njege, ostale smo smjestili po odjljenjima. Dobar dio njih je bio i promrzo, te su svi dobili određenu terapiju", saopšteno je u Gradskoj bolnici Nova Gradiška. Tokom noći intervenisala su ukupno 22 tima hitne medicinske pomoći. Uz novogradišku bolnicu koja je zbrinula i najveću grupu migranata, migrantima je pružana pomoć i u Sisku 11 osoba, Slavonskom Brodu tri osobe, Pakracu tri i u Dubravi osam osoba, navodi Hina.

U novogradišku bolnicu primljeno je i dvoje maljoletnika za koje se procjenjuje da su stari 12 ili 13 godina. Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević potvrdila je da će većina pacijenata danas biti optušteno.

Od 11 primljenih u sisačku bolnicu, pet ih je bilo zadržano, i jutros je pušteno. Iz Vlade Hrvatske su za kasnije danas najavili izjave ministara unutrašnih poslova Vlahe Orepića i zdravsta Milana Kujundžića, koji će izvijestiti javnost o pronađenoj grupi migranata i njihovom zbrinjavanju.

MIGRANTI IZ KOMBIJA PET DANA BILI BEZ HRANE

Ministar zdravlja Hrvatske Milan Kujundžić izjavio je danas da niko od migranata pronađenih u kombiju kod Novske nije životno ugrožen i da se dobro oporavljaju, a većina njih otpuštena je iz bolnice.

"Njihov osnovni medicinski problem bila je intoksikacija ugljen monoksidom, dehidriranost, izgladnjelost i loše kliničko stanje", rekao je Kujundžić na konferenciji za novinare i dodao da "izbjeglice iz kombija nisu jele pet dana".

On je izjavio da su migranti pronađeni sinoć kod Novske, u vozilu britanskih tablica kojima je upravljao bugarski državljaninin, većinom mlađi muškarci stari između 15 i 20 godine i da je među njima bilo i dvoje djece od 10 i 12 godina.

BIĆE VRAĆENI ODAKLE SU DOŠLI

Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je za regionalnu N1 televiziju da je 67 ljudi bilo nagurano na deset kvadrata prostora u kombiju i da je policija doslovno spasila desetine života.

"Efikasnost je veća od mađarske žice", rekao je Orepić i dodao da će izbjeglice biti vraćene odakle su došle, jer je poznato kako se legalno ulazi u Hrvatsku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.