Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet besplatnih programa

Pojam otvoreni softver se odnosi na softver čiji je izvorni kod dostupan unutar open source licence svim korisnicima koji ga mogu menjati, prepravljati i unapređivati njegov sadržaj. To znači da uz open source programe dolazi i čitav izvorni kod u nekom programskom jeziku, što nije slučaj sa plaćenim softverom.



Grupa programera je još 1988. godine predstavila open source termin koji bi zamenio free software. Taj potez je označio početak open source softvera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koga je bilo moguće slobodno skidati sa interneta, te u isto vreme videti i prepravljati njegov izvorni kod. Cilj otvorenog softvera je približiti programe običnom korisniku i učiniti ih razumljivim i dostupnim.

Pokret otvorenog softvera je većinom podržan od velikog broja programera, naučnika i ostalih računarskih korisnika koji se zalažu za neograničen pristup izvornom kodu nekog programa. Besplatni softver i otvoreni softver su slični, ali ne isti pokreti, iako su osnovani sa sličnim namerama.

Danas postoji mnogo otvorenih softvera koji obuhvataju skoro svaku aktivnost vezanu za korišćenje računara: obrađivači teksta (OpenOffice), internet pretraživači (Mozilla Firefox), email klijenti (KMail), obrađivač filma (VirtualDub), obrada (Media Player Classic), 3D grafički program za modeliranje (Blender 3D), program za sažimanje podataka (7-Zip) kao i čitavi operativni sistemi (Linux, BSD/juniks itd.)

Neka ovih nekoliko preporuka bude početak vašeg interesovanja za program otvorenog koda.

1. Blender ( http://www.blender.org/ ) je besplatan program za modeliranje 3D animacija. Kompleksan korisnički interfejs, bogatstvo opcija i mogućnosti ovaj program stavljaju u sam vrh 3D animacionih alata. Filmovi poput „Elephants Dream”, „Big Buck Bunny „ su dovoljna preporuka da probate blender.

2. Open Office ( http://www.openoffice.org/ ) je sličan Microsoft office (sa kojim je u velikoj meri kompatibilan), ali je za razliku od Majkrosofta Office programa besplatan. Razlika u režimu rada između Open Office i Microsoft office je beznačajna.

3. Grafički program GIMP ( http://www.gimp.org/ ) je besplatan program - zamena za Fotošop sa istim, ali i nekim originalnim alatima kojih u fotošopu nema.

4. Mozilla Firefox ( http://www.mozilla.org/ ) je web browser intuitivan, proširiv, lak za upotrbu, i raspoloživ za više računarskih platformi. Mnogi ga smatraju najbezbednijim web browserom, možda i zbog toga što se njegovi bezbednosni propusti brzo ispravljaju upravo zahvaljujući otvorenom kodu.

5. Operativni sistem Linux ( http://www.kernel.org/ ) - najpoznatiji od svih open source programa. Upravo otvorenost koda koja pruža mogućnost brojnim programerima da ga unapređuju, menjaju, ispravljaju greške, sigurnosne propuste, učinila je Linux jednim od najznačajnijih softverskih proizvoda.

Piše Miladin Lipovac www.compshop.co.rs

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.