Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2017, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnice umjesto pera i znanja

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka seoske kafanske tuče bile su mjerilo snage "junaka". Često se znalo reći "krenuo junak na junaka".

Danas, četrdeset godina kasnije, demokratija je donijela vidan napredak, seoskih kafana više skoro pa i nema, tako da se oni koji bi inače svoju silu iskazivali u ovakvim objektima danas tuku u kancelarijama dekana, profesora, na sjednicama senata. Bez grižnje savjesti može se reći "krenuo junac (bosansko govedo) na junca". Na veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << žalost mnogih, takav nemili događaj desio se u gradu Tuzli i to nedjeljom, na dan odmora. Tuzlanski univerztet je žrtva politike, urušen je i osramoćen i to od onih koji bi svojim znanjem i iskustvom trebalo mladim ljudima da pokažu pravi put, prenose znanje, oblikuju ih u ljude, insane, ne hajvane, ne seoske barabe.

Univerzitet u Tuzli osnovan je 1976. godine i danas ima znatan broj fakulteta i studenata. Iznjedrio je brojne stručnjake, doktore nauka, akademske građane. Njegovo najviše akademsko tijelo je Senat. Statutom Univerziteta jasno su propisana pravila ko mogu i ko ne mogu biti članovi, ko saziva sjednice, ko njima prisustvuje. Otkako politika rukovodi Univerzitetom u Tuzli, ne zna se ko pije, ali zna se ko plaća. Plaćaju nepodobni pojedinci, plaćaju oni koji žele samo da rade svoj posao, plaćaju studenti, plaćaju građani, plaća naučnonastavni proces. Univerzitet, koji treba da bude rasadnik znanja i obrazovanja, godinama je mjesto stranačkih trvenja i siledžijskog ponašanja ljudi koji žele kontorolisati sve pa i proces obrazovanja. Isti oni koji gotov da potpis znaju staviti samo ako prst prethodno umoče u tintu.

Zbog njih su se profesori potukli, svako braneći svoj interes. Umjesto da im najjače oružje bude pero, to je postalo pesnica, a sve zbog nečijih tuđih interesa, nečasnih motiva i nedopustivog uplitanja u rad akademske zajednice. Dignitet fakulteta sada treba braniti ta ista zajednica, ali ne pesnicama, već znanjem. Čiji god bili motivi i odakle god dolazili s ciljem da ugroze rad Univerziteta, moraju se osujetiti i stvari postaviti na pravo mjesto. Ukoliko se sada ne povuče granica, sljedeća crta će biti za izlazak na megdan. Ne u seoskoj kafani, već u učionici. Tuzla će odlučiti o tome.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.