Pesma i suze u Dečanima

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2017, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesma i suze u Dečanima

Raseljeni Srbi iz svih krajeva Metohije nisu zaboravili svetog kralja Stefana Dečanskog. U dva autobusa koje je povelo Udruženje Đakovčana Uspenje presvete Bogorodice stalo je 120 njih, mnogi na nogama prestajali put, samo da bi došli u Visoke Dečane na Spasovdan, da hram za slavu ne ostane prazan.

- Za put se prijavilo više od 600 ljudi koji su raseljeni širom centralne Srbije, a potekli iz svih krajeva Metohije. Neki od njih 18 godina nisu kročili u rodni kraj i ovo im >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je bio prvi odlazak posle 1999. Nažalost, na raspolaganju smo imali samo dva autobusa, a mnogi su bili voljni čak i da prestoje ne nogama ceo put samo da bi obišli svoje Dečane, zapalili sveću u Pećkoj patrijaršiji i rodnom Deviču. To sve je dokaz da je narod ostao veran Srbiji, crkvi i svetom kralju i da bi na Spasovdan i peške došli u Metohiju samo kada bi imao ko da ih povede - kaže za "Vesti" Đokica Stanojević, predsednik Udruženja.

Nakon liturgije koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, presečen je slavski kolač, a osim vernika SPC, slavi su prisustvovali i predstavnici grčke Kancelarije u Prištini i pripadnici italijanskog Kfora koji obezbeđuju Visoke Dečane.

Učenici prizrenske Bogoslovije otpevali su nekoliko kosovskih pesama, koje su u tom ambijentu i atmosferi ganuli mnoge goste, a potekle su i suze. Posebno dirljiv momenat je bio kada je jedan učenik na violini zasvirao pesmu "Svilen konac" pokraj vladike Teodosija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.