Peskov: SAD se teško prilagođavaju

Izvor: B92, 13.Nov.2020, 12:16

Peskov: SAD se teško prilagođavaju

Sjedinjene Američke Države kao bivši hegemon na međunarodnoj sceni teško se prilagođavaju realnosti multipolarnog sveta, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

To rezultira kolapsom međunarodnih institucija, dodao je on.

Peskov je u intervjuu za televiziju RT upozorio da se ne treba fokusirati samo na rusko-američke odnose i pozvao da se šire sagleda situacija, naročito činjenica da je svet u procesu tranzicije, prenosi TAS S.

"Ovo je veoma bolan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proces. Nekada jedini pol opire se tome, iako ne znam da li je taj otpor svestan ili nesvestan. Nekada jedini pol ima problema da se navikne na nov sistem koordinata", rekao je Peskov.

To, po njegovom mišljenju, objašnjava krah sistema međunarodnog prava i međunarodnih institucija.

"Neke zemlje pretenduju na ulogu međunarodnih institucija svo vreme. Takođe, ima zemalja čija uloga se smanjuje a ima i onih čija uloga raste. A neke međunarodne institucije potpuno gube svoju ulogu", rekao je Peskov.

On je istakao da su Ujedinjene nacije jedina univerzalna međunarodna institucija bez koje svet ne može.

Druge temeljne institucije u istom rangu su, po njegovom mišljenju, Savet bezbednosti i pet stalnih članica SB UN sa pravom veta.

"Znate da je to stav predsednika Putina. To je kamen temeljac međunarodne bezbednosti", rekao je Peskov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.