Peskov: Neće im pomoći mešanje SAD

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 17:59

Peskov: Neće im pomoći mešanje SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je malo verovatno da bi situaciju u Nigeru poboljšalo bilo kakvo mešanje neregionalnih sila, poput SAD.

Peskov je to izjavio komentarišući poziv svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma da SAD i cela međunarodna zajednica intervenišu kako bi uspostavile ustavni poredak u toj afričkoj zemlji, preneo je Rojters.

"Veoma pažljivo pratimo situaciju, zabrinuti smo zbog tenzija u Nigeru i nastavljamo da se zalažemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za brz povratak u ustavne okvire bez ugrožavanja ljudskih života", rekao je on.

Regionalni i zapadni partneri Nigera, uključujući bivšu kolonijalnu silu Francusku i Sjedinjene Američke Države, uveli su sveobuhvatne sankcije Nigeru u pokušaju da osujete državni udar i obnove ustavni poredak nakon Bazumovog svrgavanja, što je sedmi puč u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020.

Međutim, vođa hunte Abdurahaman Tijani, bivši šef predsedničke garde Nigera, rekao je da neće odstupiti s vlasti.

Tijani ima podršku kolega iz vojnih hunti u Maliju i Burkini Faso, kao i ruske privatne plaćeničke grupe Vagner, koja ima borce u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Predsednik Bazum napisao je za Vašington post da bi uz otvoreni poziv pučista i njihovih regionalnih saveznika, ceo region centralnog Sahela mogao da padne pod ruski uticaj preko Vagner grupe, "čiji je brutalni terorizam izašao na videlo u Ukrajini".

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin prošle nedelje je pozdravio puč u Nigeru i rekao da su njegove snage na raspolaganju za uspostavljanje reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.