Peskov: Nastavićemo, Rusija samo hoće...

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 17:53

Peskov: Nastavićemo, Rusija samo hoće...

Rusija želi da kontroliše sve regione koji se u Ustavu zemlje vode kao ruski, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne. Mi samo želimo da kontrolišemo sve te teritorije koje su sada u našem Ustavu zapisane kao naše", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje Njujork tajmsa da li Rusija želi da dobije više ukrajinskih teritorija.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Peskov je rekao da u ovom trenutku nema osnova za zaključivanje sporazuma sa Ukrajinom o rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba.

"Nastavićemo sa operacijom u dogledno vreme", istakao je portparol.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra 2022. godine. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.