Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perućac ipak čist

Perućac ipak čist

BAJINA BAŠTA - Zbog nesporazuma oko plaćanja čišćenja, malo je nedostajalo da jezero Perućac dočeka ovogodišnju turističku sezonu prljavije nego ikad. U jezero se svakodnevno sliva otpad iz čitavog toka Drine. Hiljade kubika plastike, stakla, drveta i drugog smeća zaustavlja se na brani HE 'Bajina Bašta', zagađuje okolinu i ugrožava ovu izvanrednu turističku destinaciju.

I ovog proleća je postignut dogovor da radnici Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parka Tara čiste jezero, a da troškove snose podjednako sa opštinom i hidroelektranom. Međutim, radnici NP su jezero čistili samo tri meseca.

- Ovogodišnju akciju čišćenja jezera smo počeli u martu i za tri meseca iz jezera smo izvadili oko 7.000 kubnih metara otpada. Za to smo potrošili oko dva miliona dinara sopstvenih sredstava, a kako nam opština i HE nisu platili njihov deo, mi smo sa čišćenjem prestali. Onda su oni napravili ugovor sa firmom 'Eko-servis Drina'. Ne znam detalje ugovora, ne znam da li njima plaćaju, ali je činjenica da je ovog leta jezero čistije nego ikad - kaže Dušan Milovanović, direktor NP Tara.

Predsednik opštine Miloje Savić kaže da postoje dva razloga za raskid ugovora sa Nacionalnim parkom Tara. Sav otpad je odvožen na deponiju, što je stvaralo dodatne troškove, a jezero uzvodno od brane nije čišćeno. Drugi razlog je što su počeli da vade samo plastiku za reciklažu za jednu privatnu firmu, a kada su sve povadili, prestali su da čiste jezero.

- Ne vidim zašto bismo mi plaćali vađenje plastike za privatnu firmu koja na tome zarađuje. Čim je Nacionalni park prestao sa čišćenjem, brzo smo reagovali i sklopili smo ugovor sa firmom 'Eko-servis Drina' da za milion dinara godišnje čiste jezero. Pola sredstava daje opština, a pola HE. Za sada smo zadovoljni, jer jezero nikad nije bilo čistije, što su potvrdili i brojni gosti koji su letovali u Perućcu - kaže Savić.

- Jezero je predivno samo ako je čisto, i zato sam se i prihvatio čišćenja. Ovo je mnogo težak posao. Mrežom koju vuku dva broda smeće privučemo obali, onda se ono ručno prebacuje u čamce, a odatle opet ručno na obalu gde ga spaljujemo. U proseku dnevno sakupimo od 35 do 40 kubika otpada - kaže Jugoslav Jovanović, vlasnik firme 'Eko-servis Drina'.

Jugoslav Trijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.