Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perišić na slobodi do suđenja

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala donelo je odluku da pusti generala Momčila Perišića na slobodu do početka suđenja.

Kako je Tužilaštvo najavilo da se neće žaliti na ovu odluku, Perišić može da bez odlaganja napusti pritvorsku jedinicu u Ševeningenu. U Tribunalu, međutim, ne žele da preciziraju kada će taj transfer biti obavljen.

Odluka sudskog veća, sudije Patrika Robinsona, doneta je u kratkom roku, budući da je Perišićev zahtev za privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oslobađanje upućen sudu 11. maja ove godine. U odluci se navodi da je optuženi uverio sudsko veće da će se odazvati pozivu da se vrati u Hag kada to od njega bude

zatraženo.

Odbacujući primedbu Tužilaštva da ne bi trebalo dati veliku vrednost garancijama Vlade Srbije i Saveta ministara državne zajednice, sudije skreću pažnju na "poboljšanu saradnju" sa Beogradom kao i na činjenicu da su na bazi tih garancija, nedavno, odobrena privremena oslobađanja bivših visokih funkcionera Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića i Jovice Stanišića.

Sudije su odbacile i argumente Tužilaštva da Perišića treba zadržati u pritvoru i zbog težine optužbi kojim se tereti - a tereti se, između ostalog, za bombardovanje Zagreba, granatiranje Sarajeva i masovno ubistvo u Srebrenici uz napomenu da težina optužbi nije kriterijum koji se uzima u obzir prilikom odlučivanja o privremenom oslobađanju.

U odluci sudskog veća skreće se pažnja da je, od dobrovoljne predaje, 7. marta ove godine, general Perišić sarađivao sa Tužilaštvom, da je Tužilaštvo sa njim obavilo razgovor i da je bivši načelnik GŠ Vojske Jugoslavije dao dugačku izjavu timu Karle del Ponte, koja je sačuvana na 35 kompakt diskova.

Optužnica protiv generala Perišića jedna je od poslednjih koju je podigao Haški tribunal. Ona je otpečaćena na dan njegovog dolaska u Hag, 7. marta ove godine i tereti ga za zločine počinjene tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni. Perišić se, kao bivši načelnik GŠ VJ tereti da je bio nadređen svim oficirima VRS i VRSK koji su, preko posebnog odeljenja pri Generalštabu u Beogradu, primali platu iz Beograda, što je, po tumačenju Tužilaštva, jedan od dokaza da im se tu nalazila i

glavna komanda.

Među tim oficirima, prema navodima tužilaštva bili su i učesnici operacije Srebrenica, haški optuženici Ljubiša Beara, Radivoj Miletić, Zdravko Tolimir, Milan Gvero...general Radislav Krstić, osuđen u Hagu na 35 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu koji je izvršen u Srebrenici i glavnokomandujući VRS-a Ratko Mladić, koji je u bekstvu. Pod formalnom komandom generala Perišića, prema tvrdnjama Tužilaštva, nalazio se, između ostalih, i general Stanislav Galić, u Hagu osuđen na 20 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva, kao i general Dragomir Milošević, koji čeka suđenje za isto delo, ali i general bivše JNA Mile Mrkšić koji se tereti za ubisvo zarobljenika u Vukovaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.