Peranoviću odavno mesto u zatvoru

Izvor: B92, 09.Avg.2012, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Peranoviću odavno mesto u zatvoru"

Beograd -- Država je najodgovornija što sveštenik Branislav Peranović, osumnjičen da je ubio štićenika Nebojšu Zarupca, nije u zatvoru, smatraju sociolozi.

Peranović je, za sada, zbog sumnje da je ubio Zarupca, raščinjen i u jednomesečnom je pritvoru u Šapcu.

Reakcija crkve usledila je tek nakon poslednjeg slučaja u Jadranskoj Lešnici, iako su surove metode Peranovića bile poznate već tri godine. Reakcija države, međutim, svela se samo na saopštenje Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja.

Ni užasni snimci batinanja u centru Crna Reka, koji su još pre tri godine šokirali javnost, nisu bili dovoljno jak razlog da država spreči sveštenika Peranovića da ne napravi još veći zločin. Sud u Tutinu još nije doneo presudu u ovom slučaju.

Štaviše, Peranović je posle zatvaranja Centra Crna Reka otvorio novi i na još brutalniji način nastavio sa svojom metodom lečenja narkomanije. Stručnjaci su jedinstveni u oceni da je država najodgovornija za to što Peranović već odavno nije u zatvoru.

"Nadležni organi, pre svega Ministarstvo zdravlja, moralo je da se pobrine da on više nikada ne može da se bavi ovim poslom", kaže Žarko Trebješanin, psiholog.

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da je najveća odgovornost na Crkvi, ali kaže da je i država u velikoj meri odgovorna zato što je dozvolila postojanje najpre Crne Reke, a potom i Sretenja u Jadarskoj Lešnici.

Pored države odgovorna je i Crkva, čija reakcija je zakasnela i nedovoljna, smatraju sociolozi. Ona je sveštenika Peranovića suspendovala dok traje postupak, ali ga nije raščinila.

"S obzirom da je on već imao vrlo težak prekršaj, pri čemu je naneo teške fizičke povrede i ugrozio živote ljudi, mislim da je još tada Crkva morala da ga raščini i da se time ogradi od takvog sveštenika. Ako tada nije bio dovoljan razlog da se raščini, onda stvarno ne znam šta je razlog. Da je to tada Crkva uradila, ona bi skinula sa sebe odgovornost", objašnjava Trebješanin.

Ministarstvo zdravlja, koje je najodgovornije, oglasilo se pre nekoliko dana samo saopštenjem, u kome je navelo da Centar za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice nije imao saglasnost za obavljanje zdravstvene delatnosti i da će to Ministarstvo, u skladu sa nalazima drugih državnih organa, ispitati podatke koji se odnose na status i njegovu delatnost. Do danas nema rezultata tih nalaza.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Spašavajući život, prouzrokovao sam smrt“

Izvor: Danas, 09.Avg.2012

Sveštenik Branislav Peranović (54), koji se nalazi u jednomesečnom pritvoru zbog sumnje da je u ponedeljak uveče ubio Nebojšu Zarupca (39), štićenika neformalnog centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice, biće ponovo saslušan danas u 13 časova u prostorijama zatvora....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.