Perači novca iza rešetaka

Izvor: Politika, 29.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perači novca iza rešetaka

Kao organizatori ove kriminalne grupe označeni su uhapšeni Zoran Marjanović iz Jagodine i Viktor Srećković, koji je u bekstvu

Opet veliko hapšenje diljem Srbije. Pala grupa perača novca i utajivača poreza. U sinhronizovanoj akciji policije u više gradova u Srbiji juče je u ranim jutarnjim časovima uhapšeno 25 članova organizovane kriminalne grupe, osumnjičene za pranje novca preko „fantomskih” firmi, saopštio je MUP Srbije. Uhapšeni su od početka prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine na nezakonit način prisvojili više od tri miliona evra, a državni budžet oštetili za 1,25 miliona evra. Policija, kako je saopšteno, intenzivno traga za još četiri osobe za koje se sumnja da su umešane u ovaj prljavi posao.

Među uhapšenima je službenik Poreske uprave u Smederevu, kao i vlasnici brojnih preduzeća i službenici banaka.

– Pripadnici MUP-a Srbije i Uprave kriminalističke policije u Jagodini su u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom i poreskom policijom uhapsili 25 osoba zbog sumnje da su prošle i ove godine počinili krivična dela: zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreske utaje – navedeno je u policijskom saopštenju.

Akcija hapšenja, kojoj je prethodio višemesečni operativni rad i prikupljanje dokaza, izvedena je u Jagodini, Beogradu, Pančevu, Novom Sadu i Nišu. Iz Jagodine je najveći broj privedenih, među kojima su i organizatori grupe. Prema nezvaničnim informacijama, kao organizatori ove kriminalne grupe označeni su uhapšeni Zoran Marjanović iz Jagodine i Viktor Srećković, koji je u bekstvu.

Milorad Veljović, direktor policije, izjavio je juče da je akcija hapšenja članova ove organizovane kriminalne grupe pokazala odlučnost MUP-a Srbije u suzbijanju korupcije na svim nivoima.

– U ovim i sličnim akcijama koje će se vrlo brzo organizovati narednih nedelja, MUP će pokazati da nema nedodirljivih – rekao je Veljović.

Direktor policije je precizirao da se „jezgro uhapšene grupe nalazilo na području Jagodine, a da je ona delovala u Beogradu, Šapcu, Smederevu, Nišu, Kragujevcu i Paraćinu”.

Prema još nepotvrđenim informacijama, kod jednog od uhapšenih policija je pretresom prostorija našla više od sto hiljada evra.

Kako je navedeno u policijskom saopštenju, uhapšeni su prvo pod unapred dogovorenim uslovima tokom ove i prošle godine, u kontinuitetu organizovali otkupljivanje sekundarnih sirovina i kupovinu druge robe za gotov novac od fizičkih lica. Tom prilikom, sačinjavali su lažne ulazne fakture, kojima su zapravo prikazivali da su robu nabavili od „peračkih” preduzeća „Gradeks inženjering” u Beogradu, „VJV” ó Smederevskoj Palanci, „Genezis” i „Mark edu” u Novom Sadu.

Íovac stečen od prodaje takve robe uz prisvajanje razlike u ceni i PDV-a, članovi kriminalne grupe su delili među sobom. Oni su to radili „izvlačenjem” gotovine ili prodajom robe na crno preko preduzeća „Jezero” iz Kragujevca, „Eurovela” iz Jagodine, preduzeća STR „GL” i „GL marketi” èç Niša, „Autoeuro” iz Niša, SR „Pobeda” iz Striža-Paraćina, preduzeća „Petrović trans” iz Davidovac-Paraćina, STR „Real” iz Stamnica – Petrovac na Mlavi, STR „Tanja” iz Milatovac-Žagubice i „Oli dionis” iz Šapca.

Pored toga članovi ove kriminalne grupe su osnivali i koristili „peračka” preduzeća „Askont”, „Daspo” i „Damako trejd” iz Jagodine. Preko ovih firmi osumnjičeni su „izvlačili” gotovinu uplaćenu od većeg broja preduzeća sa područja Srbije i na taj način su zloupotrebom službenog položaja i poreskom utajom pribavljali materijalnu korist za sebe. Zatim su obavljali konverziju, prenos ili sticanje imovine članovima organizovane grupe, pranjem novca.

Policija će nastaviti rad na ovom slučaju.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 30/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.