Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioner vodi srpsko tužilaštvo

Penzioner vodi srpsko tužilaštvo

BEOGRAD - Odluka Visokog saveta pravosuđa da obustavi postupak suspenzije i razrešenja Gordane Čolić, trećeg opštinskog tužioca u Beogradu, dok se ne utvrdi da li je republički tužilac Slobodan Janković ispunio uslove za penziju, podgrejala je sumnje da se na čelu najvažnijeg organa gonjenja u Srbiji nalazi - penzioner.

- Javnom tužiocu i zameniku prestaje radni vek kada navrši 65 godina života ili 40 godina staža >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osiguranja. Radni vek im ne može biti produžen - navodi se u članu 68 Zakona o javnom tužilaštvu.

Visoki savet je doneo takvu odluku, nakon uvida u lični list Jankovića u kojem stoji da je krajem prošle godine ispunio uslove za penziju, saznaje 'Blic'.

- Visoki savet pravosuđa došao je do saznanja uvidom u javnu ispravu o činjenicama koje dovode u sumnju pravo republičkog javnog tužioca da vrši tu dužnost zbog navršenja radnog veka - navodi se u odluci Visokog saveta.

Prema zakonu, za republičkog tužioca neposredno je nadležan ministar pravde Srbije.

- Ministar pokreće i vodi postupak kojim utvrđuje da li je republički javni tužilac navršio radni vek i postoje li razlozi za njegovo razrešenje - navodi se u članu 71 Zakona o javnom tužilaštvu.

Ministar pravde Zoran Stojković rekao je za 'Blic' da ne zna da li je tužilac Janković ispunio uslove za penziju i da će Ministarstvo reagovati ukoliko je to tačno.

- Ne odmoru sam i zaista ne znam. Ako je tako, to će videti službe u Ministarstvu i mi ćemo reagovati. Tu nema nikakvih problema. Znam preko službi da je on podneo neki pisani podnesak, žalbu, pa će na tome raditi u Ministarstvu jer ja nisam tu - rekao je ministar Stojković.

Državni tužilac Janković naveo je za 'Blic' da nije prisustvovao sednici Visokog saveta i da ne može da komentariše njihove odluke.

- Što sam uradio, uradio sam službeno. Oni koji su učestvovali i donosili takve odluke neka obrazlažu, a ja ne želim da se objašnjavam sa njima i to nije moj posao - rekao je Janković kada smo ga pitali da li je ispunio uslove za penziju.

Profesor Zoran Tomić, član Visokog saveta pravosuđa, kaže za 'Blic' da su u konkretnom slučaju za pitanje navršavanja radnog veka nadležni ministar u pokretanju postupka i Skupština koja treba da verifikuje da je nekom prestao mandat zbog navršenja radnog veka.

- Važno je da se po sili zakona ne može produžavati radni vek. Načelno, lice koje nije imalo ovlašćenje da donosi odluke, a donosilo ih je, na to nije imalo pravo i takve odluke nisu mogle, po prirodi stvari, proizvoditi punovažne pravne posledice. Ako se utvrdi da je prestala dužnost republičkog javnog tužioca zbog navršenja radnog veka, Visoki savet pravosuđa postavlja vršioca dužnosti republičkog tužioca. Neka svako radi što mu je posao dokle je nadležan, i neka radi zakonito i blagovremeno. U tome je suština vladavine prava - kaže Zoran Tomić, inače redovni profesor na katedri za javno pravo Pravnog fakultetu u Beogradu.

Profesor Zoran Ivošević, bivši zamenik predsednika Vrhovnog suda, kaže da je ministar pravde morao da vodi računa o tome da li je republičkom tužiocu istekao mandat i da li je u pitanju politička odgovornost.

Tužilac Gordana Čolić je kazala da se posle rešenja Visokog saveta pravosuđa postavlja pitanje šta je sa ostalim odlukama koje je republički tužilac doneo od trenutka kada je stekao uslove za penziju.

Tužilac Branka Vučković, predsednik Udruženja tužilaca, smatra da su sve odluke državnog tužioca nakon ispunjenja uslova za penziju ništavne i da je u pitanju lična odgovornost.

- To ne znači da bi odluke celog Republičkog tužilaštva i njegovih zamenika bile ništavne. Ministarstvo pravde bi moralo da ima sve naše lične podatke koji u svakom trenutku mogu da se provere - kaže Branka Vučković.

Tužilac Aleksandar Milosavljavić, predsednik Izvršnog odbora Društva tužilaca, smatra da je republički tužilac u istoj situaciji kao i beogradski okružni tužilac Milovan Božović, i da takve stvari ne treba da se kriju.

Vuk Z. Cvijić - Nataša Jovanović

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.