Pentagon potvrdio: Još ranije su uočeni

Izvor: B92, 09.Feb.2023, 08:54

Pentagon potvrdio: Još ranije su uočeni

Vašington -- Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD.

Oni su preletali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni leteli i iznad američkih vojnih baza.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države sa desetinama zemalja širom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveta podelile informacije o kineskom špijunskom balonu oborenom u subotu iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, preneo je Rojters.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu. SAD su oborile u subotu navodni špijunski kineski balon koji je leteo iznad američke teritorije.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.