Pentagon jača odbranu Saudijske Arabije

Izvor: B92, 26.Sep.2019, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon jača odbranu Saudijske Arabije

Sjedinjene Američke Države pojačava protivvazdušnu odbranu u Saudijskoj Arabiji, a to čini na molbu ove države, prenosi Sputnjik.

Amerika dodatno raspoređuje bateriju protivvazdušnog raketnog kompleksa "Patriot", četiri radara "Sentinel" i oko 200 vojnika , saopštio je zvanični predstavnik Pentagona Džonatan Hofman.

"Cilj tog raspoređivanja je da se poveća protivvazdušna i protivraketna odbrana Kraljevine i njena kritički važna vojna i građanska infratruktura. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To raspoređivanje povećava već značajno prisustvo američkih snaga u regionu", navodi se u saopštenju Hofmana.

Ističe da je ministar odbrane SAD Majk Esper odobrio raspoređivanje dodatnih snaga.

"Iako odluka o raspoređivanju tih dodatnih snaga još nije doneta, one će podržavati povećanu gotovost. Te snage čine dve baterije protivvazdušnih raketnih kompelksa ’Patriot‘ i jedan (protivraketni) sistem ’THAAD‘“, navodi se u saopštenju, piše Sputnjik.

Ranije je državni ministar za spoljne poslove Saudijske Arabije Adel al Džubeir rekao da ta zemlja želi da mobiliše međunarodnu podršku i da razmatra sve opcije - diplomatske, ekonomske i vojne, i nakon toga će doneti odluku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.