Pentagon: Krećemo

Izvor: B92, 19.Dec.2023, 08:47

Pentagon: Krećemo

Pentagon najavio uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na brodove.

Nedavna eskalacija napada koje izvode jemenski pobunjenici Huti ugrožava slobodan protok trgovine u Crvenom moru i krši međunarodno pravo, a države koje nastoje da podrže temeljni princip slobode plovidbe moraju se udružiti kako bi se uhvatile u koštac sa ovim izazovom, saopštio je Pentagon.

"Ovo je međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazov koji zahteva kolektivnu akciju. Stoga danas najavljujem uspostavljanje operacije Čuvar napretka (Prosperity Guardian), važne nove multinacionalne bezbednosne inicijative, saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je najavio da će se Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija pridružiti SAD u novoj misiji, kako bi se zajednički bavili bezbednosnim izazovima u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, sa ciljem obezbedjivanje slobode plovidbe za sve zemlje i jačanje regionalne bezbednosti i prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD pokreću bezbednosnu operaciju protiv Huta u Crvenom moru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2023

Pentagon je danas najavio uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.