Izvor: Beta, 18.Dec.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pendarovski: Promene granica na Balkanu povratak na 1990. godine

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ponovio je danas, u svom prvom godišnjem govoru poslanicima, da je protiv promene granica na Balkanu.Ocenio je da bi to Balkan "sigurno vratilo u rane 1990, izazvalo tenzije i najverovatnije nove konflikte"."Budući da vreme na Balkanu, nažalost, teče sporije nego drugde u svetu, u nekim centrima svetske moći razgovaralo se o novim korekcijama granica na Balkanu, čak i o razmeni ljudi i teritorija", rekao je predsednik."Moj stav je od početka bio i ostaje da bi nas nova promena balkanskih granica sigurno vratila nazad u rane 1990. i izazvala tenzije, najverovatnije i konflikte", rekao je Pendarovski.Predsednik Severne Makedonije je istakao da je taj taj svoj stav izneo predsedniku Srbije i premijeru Kosova, kao i svim stranim državnicima s kojima se sastajao."Rešenje za medjunarodni status Kosova treba da doprinese i da učvsti regionalnu stabilnost i bezbednost", rekao je Pendarovski.Objasnio je da smatra da "medjunarodna zajednica, kao kontrolor celog tog procesa, mora bolje da poznaje balkanske istorijske specifičnosti i da zna da je bezbednost svih država na Balkanu prepletena"."Ne mogu da vidim logiku u tome da rešite jedan problem, a da istovremeno otvorile nekoliko drugih u istom region", rekao je Pendarovski. Za male države, kao što je Severna Makedonija, ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PENDAROVSKI: Protiv sam promena granica na Balkanu, to bi nas vratilo u devedesete

Izvor: Kurir, 18.Dec.2019

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ponovio je danas, u svom prvom godišnjem govoru poslanicima, da je protiv promene granica na Balkanu. Ocenio je da bi to Balkan "sigurno vratilo u rane 1990, izazvalo tenzije i najverovatrnije nove konflikte".

Nastavak na Kurir...

Pendarovski: Promena granica vodila bi u nove konflikate

Izvor: Blic, 18.Dec.2019

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da bi eventualna promena granica na Balkanu dovela do, kako je naveo, "vraćanja devedesetih", i do novih tenzija i konflikata.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.