Penali zbog neprijatnog mirisa dovode u pitanje tov pilića

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penali zbog neprijatnog mirisa dovode u pitanje tov pilića

Višegodišnji sudski spor zbog neprijatnih mirisa iz objekta za tov pilića u banatskom selu Česteregu, dobio je epilog: vlasnik mora da plaća penale dok ne nađe način da te mirise neutrališe. Iznos penala dostigao je 2,7 miliona dinara, što dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost daljeg tova pilića.
Objekat za tov pilića u Česteregu, za koju komšija tvrdi da ispušta neprijatne mirise, ima sve dozvole, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi vlasnik Nikola Kovačević i dodaje da su obavljena ispitivanja o uticaju na životnu sredinu.

"Radio je Institut iz Novog Sada ispitivanja, koja su pokazala da su merenja dosta ispod graničnih vrednosti koja su dozvoljena za kvalitet vazduha kakav treba da bude", ističe Kovačević. "Sud to nije uvažio. Ni to ni izjave svedoka da to ne smrdi, da nisam imao piliće. Tako da morao sam da plaćam svaki dan bez obzira da li imam piliće ili ne."
Tužilac Nenad Ševarika, traži da prestane emitovanje neprijatnih mirisa i dok se to ne desi zahteva penale. Izvršno odeljenje osnovnog Suda u Zrenjaninu donelo je rešenje da mu za svaki dan emitovanja neprijatnih mirisa vlasnik objekta za tov pilića plati 20.000 dinara.
"Stvarno ne znam šta može da zaustavi taj smrad. Jer Apelacioni sud je doneo da po Zakonu ne postoji granična vrednost smrada u vazduhu. Što znači da meni mala količina može da smeta, a nekome velika ne mora da smeta", objašnjava tužilac Nenad Ševarika.
U Opštini navode da oni izdaju samo dozvole vezane za gradnju ekonomskih objekata.
"Naša nadležnost se završava sa izdavanjem upotrebne dozvole ili rešenjem o izvođenju građevinskih radova", ističe Mladen Ajduković iz Opštinske uprave Žitište. "A da li će vlasnik objekta u objektu držati piliće ili neće držati piliće, koji broj pilića će držati u tom objektu, to nije u našoj nadležnosti."
Vlasnici objekata za tov su zabrinuti zbog ovakve presude, jer se na teritoriji opštine Žitište na sličan način  godišnje gaji i do milion pilića.
"Ako se sad ta presuda čuje u celoj opštini, ko god da radi ovaj posao, može isto tako tu tužbu da dobije da se plaća ili da se zatvori", smatra Goran Kondić, poljoprivrednik iz Česterega.
Presuda Apelacionog suda je izvršna, a vlasnik farme je podneo prigovor na rešenje o izvršenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.