Pelosi stigla u Singapur, nema potvrda da će ići na Tajvan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2022, 10:16

Pelosi stigla u Singapur, nema potvrda da će ići na Tajvan

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, stigla je u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se i dalje ne zna da li će ona posetiti Tajvan. Pelosi će razgovarati sa predsednikom Singapura Halimahom Jakobom i premijerom Lijem Sejlungom, a sastaće se i sa brojnim članovima vlade, izjavio je portparol singapurskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je AP. Očekuje se da će prisustvovati koktelu u Američkoj poslovnoj komori u Singapuru, gde novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće imati pristup.

Tokom vikenda, Pelosi je najavila da će posetiti još i Maleziju, Južnu Koreju i Japan, kako bi razgovarala o trgovini, pandemiji kovida, klimatskim promena, bezbednosti i "demokratskim upravljanjem".

Ona nije potvrdila novinske izveštaje da bi mogla da poseti Tajvan.

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog kolegu Džozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da se ne meša u poslove Pekinga sa ovim ostrvom.

Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri negiraju to.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Džingrič boravio na ostrvu.

Bajdenova administracija je pokušala da uveri Peking da nema razloga za svađu i da ukoliko bi i došlo do takve posete Pelosi, da to ne bi bio znak promene američke politike.

Kina: Nećemo sedeti skrštenih ruku ako Pelosi ode na Tajvan

Kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku", ukoliko predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi poseti Tajvan, upozorio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan.

On je na redovnom brifingu kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da bi poseta Pelosi Tajvanu, kao trećeg po rangu zvaničnika američke vlade, imala nečuvene političke posledice, prenosi Rojters.

Tajvanski mediji: Pelosi verovatno sutra stiže na Tajvan

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, verovatno će sutra doputovati na Tajvan i u sredu se sastati sa liderkom Tajvana Cai Ing Ven, prenosi japanski Kjodo pozivajući se na tvrdnje nekoliko tajvanskih medija.

Kako navodi, Pelosi će verovatno stići na Tajvan sutra uveče po lokalnom vremenu.

Vlada u Tajpeju odbila je da komentariše ove navode, dodaje Kjodo.

Blinken: Potencijalna poseta Pelosi Tajvanu njena odluka

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da će potencijalna poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu biti u potpunosti njena odluka, ali je pozvao Kinu da ne eskalira tenzije u slučaju posete.

"Ukoliko predsednica (Nensi Pelosi) ipak odluči da ode u posetu, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije, to će u potpunosti biti stvar Pekinga", rekao je Blinken u Njujorku, preneo je Rojters.

"Tražimo od njih (Kine) da u slučaju da ona odluči da ode u posetu, da se ponašaju odgovorno i da se ne upuštaju u bilo kakvu eskalaciju", istakao je Blinken.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.