Peking zavejan peskom

Izvor: RTS, 20.Mar.2010, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking "zavejan" peskom

Sever Kine i glavni grad Peking zahvaćeni peščanom olujom. Sa pekinških aerodroma otkazani neki letovi a oluja se premešta prema Južnoj Koreji. Stručnjaci upozoravaju na porast broja oluja.

Peking je danas zahvatila peščana oluja, najjača koja je pogodila sever Kine od početka ove godine.

Kineski hidrometeorološki zavod ocenio je kvalitet vazduha u prestonici kao "vrlo loš za zdravlje", a građani su upozoreni da pokrivaju usta kada se nalaze van kuća i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da drži vrata i prozore zatvorene.

Ova peščana oluja zahvatila je i oblasti Sinđang i Unutrašnja Mongolija, kao i provincije Šansi, Šensi i Hebei.

Mnogi letovi sa pekinškog aerodroma ili kasne ili su otkazani. Kako se oluja kreće ka jugoistoku, izdato je upozorenje i za Južnu Koreju.

Stručnjaci upozoravaju na porast oluja 

Kineska akademija nauka procenila je da se broj peščanih oluja u poslednjih 50 godina povećao šest puta, na više od 20 godišnje.

Pustinje sada pokrivaju trećinu teritorije zemlje, šire se zbog preterane ispaše stoke, seče šuma, širenja gradova i suše, a živi pesak doveo je do znatnog povećanja broja peščanih oluja.

Poslednjih godina u Kini je posađeno na hiljade hektara rastinja kako bi se sprečilo širenje pustinja na severu i zapadu, ali stručnjaci smatraju da su potrebne decenije da se to postigne.

Najgora peščana oluja u poslednje vreme zahvatila je Peking 2006. godine, kada je na kinesku prestonicu palo oko 300.000 tona peska.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.