Pekez: Pušači u Srbiji na cigarete daju petinu zarade

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2016, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekez: Pušači u Srbiji na cigarete daju petinu zarade

Pušači u Srbiji u proseku troše 19 odsto prihoda na cigarete, dok u Bosni i Hercegovini čak četvrtina kućnog budžeta odlazi na cigarete, izjavio je danas direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI Goran Pekez.

U susednoj Hrvatskoj, pušaći izdvajaju 16 odsto na cigarete, a u Sloveniji, na primer 11 odsto.

Ujedno, u regionu, paklica je najjeftinija u Makedoniji, gde košta 0,8 evra, a u Srbiji košta 1,4 evra. Zanimljivo je, navodi on, da je Makedonija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << najmanje pod udarom šverca, iako ima najveću proizvodnju duvana.

Govoreći o akciznom kalendaru koji ove godine ističe, Pekez je rekao da će po tom kalendaru u julu uslediti povećanje akciza u Srbiji dodajući da će uslediti razgovori sa Vladom Srbije kako bi ove godine bio donet novi akcizni kalendar za naredne četiri godine.

Pekez je istakao da zemlje kandidati za članstvo u EU još napreduju prema EU standardima, gde je odnos akcize 90 evra na 1.000 paklica, ali mnoge zemlje u regionu još nisu blizu, niti moraju da budu s tim usklađene odmah po pristupanju u ovaj blok.

U regionu Zapadnog Balkana, kako je rekao, poresko opterećenje je 52 evra na 1.000 paklica u Srbiji, 86 evra u Hrvatskoj, u Albaniji recimo 40, a u Sloveniji 106 evra.

“Srbija ima cilj da do 2020. bude u EU, a do tada bi trebalo dostizati taj cilj. Ona ne mora da se uskladi odmah po pristupanju. To nije hitno. I Hrvatska je dobila prelazni period da se uskladi”, rekao je Pekez.

Prema njegovim rečima, na Zapadnom Balkanu je problem što izdatak za cigarete ima značajno učešće u budžetu, i u tom smislu se mora misliti na poreska opterećenja i dozvoliti i prelazni period, budući da je veliki problem regiona siva ekonomija i ilegalno tržište duvanskih proizvoda.

Ilegalno tržište, kako je rekao, ubija duvandžije ističe on, smanjuje njihov prihod, od kojeg na kraju oni plaćaju akcize državi, dakle smanjuje direktno i prihod države.

Prema njegovim rečima, samo akcize na naftu i duvan čine četvrtinu budžetskih prihoda.

Pekez je naglasio da je samo JTI u regionu u 2015. uplatio 460 miliona evra državama po osnovu poreskog prihoda, osnosno akciza.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pušači u Srbiji popuše petinu plate, a ubuduće...

Izvor: Mondo, 10.Jun.2016

Pušači u Srbiji u proseku troše 19 odsto prihoda na cigarete, dok u Bosni i Hercegovini čak četvrtina plate odlazi na cigarete, podaci su sa savetovanja ekonomista iz regiona u Bečićima...Foto: Ilustracija MONDO/podaci JTI..U susednoj Hrvatskoj, pušaći izdvajaju 16% na cigarete, a u Sloveniji...

Nastavak na Mondo...

Pušači u BiH na cigarete daju četvrtinu plate

Izvor: Cafe.ba, 10.Jun.2016

Pušači u Bosni i Hercegovini u prosjeku troše 25 odsto prihoda na cigarete, odnosno četvrtinu kućnog budžeta, što BiH stavlja na prvo mjesto zemalja regiona.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.