Pedeseti rođendan Stojadina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 11:59

Pedeseti rođendan "Stojadina"

Zastava 101, popularni "Stojadin" pre dva dana proslavio je 50. rođendan.

U Beograd je stigao 16. aprila 1971. godine, a predstavljen je na Sajmu automobila, podsetio je portal AutoRepublika.

Predserijska proizvodnja je počela 16. novembra iste godine, dok su prvi primerci sklopljeni kao rezultat masovno organizovane proizvodnje, a sišli su s proizvodne trake 25. aprila 1972. godine.

Proširenje fabrike je kasnilo, pa su u one rane primerke ugrađivani Fijatovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << motori i to ne samo iz Italije već i oni koje je Fiat proizvodio u Argentini i Kolumbiji.

"Stojadin" se proizvodio sve do 21. novembra 2008. i u tom periodu je iz kragujevačke fabrike izašlo 1.045.458 automobila, što ga čini najprodavanijim modelom Zastave u istoriji.

Ova marka automobile je najviše kupaca imala 1979. godine kada je isporučeno 88.918 vozila, ali je njegova popularnost naglo opala kada je debitovao Yugo.

Primera radi, prvih milion vozila je prodato do 1991. godine, što govori o tome da je tokom poslednjih 18 godina proizvodnje tek nešto više od 45 hiljada kupaca izabralo "Stojadina".

Tokom 38-godišnje proizvodnje malo se izmenio, posebno s dizajnerske strane i to se desilo, recimo, kad su se pojavili kockasti farovi i plastični branici.

Takođe, postojale su verzije sa troje i petoro vrata, kao i one s nekoliko paketa opreme, a najpoznatija je modifikacija sa 1,3-litarskim motorom koji je imao 73 konjske snage.

Pored svima poznate oznake Zastava 101, "Stojadin" se prodavao i kao Yugo Skala 55/65 i Zastava/Yugo 311/511.

Izvozio se i u Nemačke, Francuske i Velike Britanije, a mogao se videti i na putevima država istočnog bloka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojadin proslavio 50. rođendan

Izvor: Radio 021, 19.Apr.2021

Zastava 101, popularni "Stojadin" pre dva dana proslavio je 50. rođendan...U Beograd je stigao 16. aprila 1971. godine, a predstavljen je na Sajmu automobila, podsetio je portal AutoRepublika...Predserijska proizvodnja je počela 16. novembra iste godine, dok su prvi primerci sklopljeni kao rezultat...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.