Pečalbari na ceni

Izvor: RTS, 16.Maj.2012, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pečalbari na ceni

Sezonski radnici sve traženiji, a najviše posla za berače. Mnogi će privremeno moći da se zaposle kao konobari, trgovci, kuvari, prodavci sladoleda. Dnevnice i do 3.000 dinara.

U Srbiji će uskoro biti posla za berače, jer predstoji sezona berbe voća. Proleće, ali i leto pružaju mogućnost i za druge sezonske poslove. Mnogi će privremeno moći da se zaposle kao konobari, trgovci, kuvari, prodavci sladoleda. Sezonci će moći da odu da rade i u zemlje regiona, jer neke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agencije za zapošljavanje nude i takvu mogućnost.

Na početku sezone berbe voća, prvo stižu jagode, zato jagodari među prvima zapošljavaju berače. Za berbu se spremaju i u okolini Šapca.

Proizvođač iz Varne kod Šapca Dragan Gligorić kaže da za nekoliko dana počinje berba jagoda.

"Najpre će na berbi raditi desetak ososba, a kasnije i od 25 do 33", kaže Gligorić.

Kako kaže Milena Čekić, sezonska radnica, uglavnom se ne traži veća dnevnica i radnici su zadovoljni, jer su plaćeni po satu.

Povremeni ili sezonski posao može trajati najviše 120 dana. Ponuda je raznovrsna, pa se pored berača voća u letnjoj sezoni traže i kuvari, konobari, građevinski radnici, a bez obzira na godišnje doba uvek su traženi anketari i promoteri. U omladinskoj zadruzi smatraju da će predstojeća sezona biti dobra.

Prema rečima Brede Milić iz Omladinske zadruge "Bulevar", na osnovu poređenja koja su napravili, ove godine je veća potražnja radnika u odnosu na prethodnu godinu.

Privremeni posao nekada može postati i stalni, ali koliko god da traje, radnik mora biti prijavljen.

Kako objašnjava Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje, mora se voditi računa o tome da radnici budu prijavljeni i da se za njih uplaćuju odgovarajući porezi i doprinosi kako bi nakon isteka roka na koji su angažovani mogli da ostvare određena prava.

Veliki broj ljudi ove godine braće maline, višanje, breskve i drugo voće. Nije retkost da berači uz dnevnicu dobiju smeštaj i hranu, zato će mnogi iz jednog kraja Srbije odlaziti u drugi da bi zaradili.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.