Peć: Ubijala vojska, ne paravojska

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peć: Ubijala vojska, ne paravojska

Beograd -- Devetorica pripadnika oružanih snaga osuđena na ukupno 106 godina zatvora, dok su dvojica oslobođena optužbi za ubistvo više od 120 albanskih civila 1999.

Trojici osuđenih su izrečene maksimalne kazne zatvora od 20 godina.

Toplicu Miladinovića i još 10 osoba tužilaštvo je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva izvršene na teritoriji opštine Peć u aprilu i maju 1999, kada je ubijeno više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ćuška, Zahač, Plavljane i Ljubenić.

Iako je ovaj slučaj u javnosti pripisivan paravojnoj formaciji "Šakali", predsedavajuća sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je da zločine u navedenim selima u okolini Peći nisu počinile paravojne formacije već regularne jedinice Vojske Jugoslavije.

“To nisu bili nikakvi Šakali, ovo su bile regularne vojne jedinice”, rekla je Nikolić Garotićeva i dodala da je optuženima angažman u Vojsci upisan u vojne knjižice.

Ona je u usmenom obrazloženju presude rekla da iskazi svedoka i optuženih ukazuju da su se u vreme kada su se zločini dogodili, na licu mesta nalazili i drugi ljudi u uniformama, ali da ovo sudsko veće nije imalo dokaza da ustanovi ko su, osim optuženih, bili ti drugi pripadnici oružanih snaga.

Optuženi su se teretili za dva napada u četiri sela u okolini Peći, tokom aprila i maja 1999. kada je ubijeno oko 120 Albanaca.

Sudija je rekla da su neke žrtve spaljene u kućama u kojima su ubijene, a da su mnogi sahranjeni u masovnim grobinciama, uključujući i masovnu grobnicu u Batajnici.

Osim ubistava, pripadanici 177. Vojno-teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao prvooptuženi Toplica Miladinović, odgovorni su, po oceni suda, za jedno silovanje, pljačku, proterivanje kosovskih Albanaca i uništavanje njihove imovine.

Sudije su zaključile da se događaji u selima Ćuška, Zahač, Ljubenić i Plavljane nisu dogodili u toku borbe sa OVK ili u toku NATO bombardovanja, već da su bili direktni napadi na civile.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravosnažno na 20 godina, a maksimalne kazne od 20 godina su dobili i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović.

Srećko Popović je osuđen na 10, Slaviša Kastratović na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15 godina, a Siniša Mišić na pet godina.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

U optužnici je navedeno da su optuženi prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost. Najmlađa žrtva je imala 19, a najstarija 87 godina.

Svi optuženi su, tokom iznošenja završnih reči, izjavili da nisu krivi za ubistva civila tokom napada na četiri kosovska sela u proleće 1999. godine.

Tužilaštvo je delimično zadovoljno ovakvom odukom i najavljuje da će se žaliti na oslobađajuće presude, kao i na visinu kazne u slučajevima gde su manje od predloga tužilaštva.

Advokati osuđenih najavljuju žalbe, a do izricanja pravosnažne presude svi osuđeni ostaju na slobodi. Branilac prvooptuženog Toplice Miladinovića Goran Petronijević nezadovoljan je presudom, a naročito kritikuje ulogu zaštićenih svedoka.

Vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tokom bekstva preminuo od side u Argentini.

Krajem novembra 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u rejonu Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da su svedoku saradniku u predmetu "Ćuška" i njegovom bratu noćas zapaljeni splavovi u Beogradu. što pokazuje o kakvom predmetu se radi i koliko rizika preuzimaju oni koji rade u Veću za ratne zločine.

Blakaj: Da se procesuira što više takvih slučajeva

U Pištini za sada nema zvaničnih reagovanja na presudu iz Beograda.

Ipak, kako javlja naša reporterka, odluka je naišla na veliko interesovanje javnosti, a u prištinskim medijima ovo je glavna vest. U javnosti se posebno ističe da je sud utvrdio da se zločin u ta četiri sela dogodio kada tu nije bilo ratnih dejstava.

Prištinski mediji ocenjuju, kako prenosi naša dopisnica, da je ova presuda korak dalje u ostvarivanju pravde u regionu za zločline kojui su se desili prema civilima tokom rata.

Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo, kaže za B92:

"Drago mi je da je doneta takva presuda i da je većina optuženih je osuđena i da je tužilaštvo napokon uspelo da dokaže da su postojala krivična dela - ratni zločini u ova četiri sela u Pećkoj opštini. Treba da se nastoji da se procesuira što više takvih slučajeva, da ostane što manje prostora za nekažnjivost i to na sve strane".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šakalima 106 godina zatvora za ratni zločin na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Feb.2014

Devetorica pripadnika formacije "Šakali" osuđena na ukupno 106 godina zatvora, dok su dvojica oslobođena optužbi za ubojstvo više od 120 albanskih civila 1999. Trojici osuđenih su izrečene maksimalne kazne zatvora od 20 godina. Uskoro opširinije!

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.