Pažnja, meri se otrovni radon

Izvor: Mondo, 29.Sep.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažnja, meri se otrovni radon

Distribucija i postavljanje detektora kojima će se meriti nivo radona u domaćinstvima u Srbiji počeće u oktobru, najavljeno je iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Predviđeno je da distribucija detektora za radon počne u oktobru, a u proces distribucije biće uključeni vlasnici kuća i stanova koji se prijave za učešće u projektu, objavljeno je na sajtu agencije.

Maligni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gas

Radon je prirodan radioaktivan gas koji u organizam ulazi respiratornim putevima, a štetno dejstvo radona potvrđeno je u epidemiološkim studijama zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila radon drugim po značaju uzročnikom dobijanja raka pluća, ukazuju stručnjaci. Radon je uvršten i u listu glavnih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama i predstavlja potencijalnu opasnost ukoliko ne znamo kolika je njegova koncentracija u našim kućama i stanovima, objavljeno je na sajtu agencije.

U aprilu 2016. godine detektori koji su stajali šest meseci u kućama i stanovima (merenje se vrši u prizemnim spratovima zgrada) biće poslati u ovlašćenu laboratoriju koja će obaviti njihovu obradu i na taj način dobiće se prva nacionalna mapa radonskog rizika u Srbiji.

Inače, sutra u Vršcu počinje 28. Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, koji će trajati 2. oktobra 2015. godine, a na kome će biti promovisan nacionalni program merenja radona u Srbiji.

Taj program je početkom ove godine otpočeo kao deo saradnje sa Međunarodnom Agencijom za atomsku energiju i nadležnim ministarstvima.

Cilj nacionalne kampanje je da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, prvenstveno u kućama i stanovima privatnih lica, kao i da se pronađu područja u Srbiji sa povišenim koncentracijama ovog radioaktivnog gasa.

Iz agencije je ranije najavljeno da će u okviru programa takozvanog "mapiranja radona" biti podeljeno 6.000 detektora kojima će se meriti nivo tog gasa.

Građani koji žive u prostorijama blizu tla (kuće, stanovi na visokom prizemlju i slično) mogu se do 15. oktobra prijaviti za dodelu detektora radona putem telefonskog broja 011 3061 489 ili dostaviti svoje podatke putem elektronske pošte- info@srbatom.gov.rs .

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počinje merenje koncentracije radona u stambenim objektima

Izvor: Blic, 29.Sep.2015

Distribucija i postavljanje detektora kojima će se meriti nivo radona u domaćinstvima u Srbiji počeće u oktobru, najavljeno je iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije...Predviđeno je da distribucija detektora za radon počne u oktobru, a u proces distribucije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.