Pažnja, Kreditni biro ne spava!

Izvor: Blic, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažnja, Kreditni biro ne spava!

U Nemačkoj se taj podatak čuva sedam godina, u Austriji od pet do 13 godina, dok u Americi doživotno. Vrlo je važno da li je banka za dug tužila klijenta, jer u takvim slučajevima prilikom odobravanja novog zajma je mnogo opreznija.

Najverovatnije će vam banka odobriti kredit:

- ukoliko na vreme izmirujete svoje obaveze po već odobrenim kreditima

- jemstva - (ako ste više puta žirant, umanjujete moguænost zaduživanja)

- ako niste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prezaduženi - 30 odsto zarade može da bude opterećeno ratom, osim kod stambenih gde se dozvoljava i polovina prihoda

- banke uzimaju u obzir i koliko ste zaduženi po tekućim računima i kreditnim karticama

Kada građanin podnese zahtev za kredit, postupak podrazumeva da on mora i da da svoju pismenu saglasnost kako bi banka mogla da proveri njegovu kreditnu istoriju. Kreditni biro Udruženja banaka Srbije u roku od nekoliko sekundi od prijema zahteva prosleđuje izveštaj koji sadrži opisne pozitivne i negativne stavke klijenta po kojima banke procenjuju da li su građani uredne platiše. Na skeneru Kreditnog biroa od 1. oktobra prošle godine ne nalaze se samo građani nego i preduzeća i preduzetnici, kao i lizing kompanije.

Svi podaci koji se odnose na dužničku sposobnost građana potpuna su tajna. S njima jedino može da bude upoznata banka kod koje klijent želi da koristi određenu uslugu. U bankama objašnjavaju da ako klijent ne želi iz bilo kog razloga da da saglasnost da banka povuče izveštaj Kreditnog biroa, procedura za podnošenje kreditnog zahteva ne može ni da se započne. Drugim rečima, automatski se odbija njegov zahtev za kreditiranje.

Mehanizam je takav da tim podacima raspolaže samo ovlašćena osoba koja ima smart karticu i koja šalje upit u Udruženje banaka Srbije.

Do sada, po rečima našeg sagovornika, nije bilo nijedne zloupotrebe. Postoji i tehnološka zaštita sistema od bilo kakvih upada sa strane. Inače, svi podaci se dnevno ažuriraju.

Inače, izveštaj Kreditnog biroa ne sadrži konkretne cifre o dugu, već opis ponašanja klijenta (na primer: izmirio obavezu nakon opomene banke, ili: izmirio obavezu nakon sudskog naloga, kasnio sa otplatom...).

Ova usluga, odnosno izveštaj Kreditnog biroa, građane košta između 65 i 230 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.