Pazite o čemu mislite: Naučnici uspeli da “pročitaju misli“

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazite o čemu mislite: Naučnici uspeli da “pročitaju misli“

Naučnici su koristili skener mozga kako bi detektovali i rekonstruisali lica o kojima su njihovi ispitanici razmišljali. Dakle, uspeli su da im "pročitaju misli". Šest ispitanika posmatralo je 300 različitih "probnih" lica dok je bilo pod fMRI skenerom

 

Naučnici tvrde da su uspeli da "pročitaju misli"

 

Oni kažu da ovo otkriće može olakšati prepoznavanje počinilaca krivičnih dela, tako što bi svedok jednostavno razmišljao o njemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a čak bi moglo pomoći u rekonstrukciji snova.

 

Ovaj eksperiment oslanjao se na ranije u kojima su istraživači uspevali da prepoznaju da li ispitanici gledaju plažu ili panorame grada i to na osnovu rezultata skeniranja mozga.

 

Koristeći samo fMRI skener, istraživači među kojima su bili i apsolventi Jejl univerziteta tačno su rekontruisali slike ljudskih lica onako kako su ih ispitanici videli.

 

Pročitajte još:

Otkriven deo mozga koji nas čini (dobrim) ljudima

- To je na neki način čitanje misli - kaže Marvin Čan, profesor psihologije i neurobiologije i autor izveštaja objavljenog u žurnalu Neuroimage.

Šest ispitanika posmatralo je 300 različitih "probnih" lica dok je bilo pod fMRI skenerom.

 

Naučnici su zatim koristili dobijene podatke, kako bi stvorili neku vrstu statističke biblioteke onoga kako su mozgovi reagovali na svako od lica.

 

Zatim su im prikazali nove setove portreta i koristeći statističku biblioteku rekonstruisali lica koja su gledala njihovi ispitanici.

 

Oni ističu da će tačnost ovih rekonstrukcija biti sve veća s vremenom, a biće korisna i za buduća istraživanja o funkcionisanju ljudskog mozga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Naučnici “pročitali misli” i rekonstruisali slike iz mozga

Izvor: Blic, 29.Mar.2014

Naučnici sa Univerziteta Jejl uspeli su da u novom eksperimentu rekonstruišu lica o kojima su razmišljali ispitanici, prenosi sajt “Yale News”. ..Koristeći samo funkcionalnu magnetnu reznoonacu (fMRI) naučnici su veoma precizno rekontruisali slike ljudskih lica onako kako su ih ispitanici videli...Prema...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.