Pažin poručuje Irineju: Crnogorci nisu ničiji Spartanci

Izvor: B92, 17.Okt.2018, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažin poručuje Irineju: Crnogorci nisu ničiji Spartanci

Potpredsednik crnogorske Vlade Zoran Pažin izjavio je da nimalo nije impresioniran pohvalama patrijarha SPC Irineja u kojima Crnu Goru naziva "srpskom Spartom".

On je poručio Irineju da će postati uvažen kao gost u Crnoj Gori čim shvati da su prošla vremena kada su zagovornici takvih ideologija "vedrili i oblačili regionom".

"Ovakva navodna pohvala ukriva neprihvatljivu ideologiju da postoji samo jedna pravoverna etnička i verska zajednica u Crnoj Gori, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << starija i važnija od svih drugih, pa i od same države", rekao je Pažin za podgoričku Pobjedu.

Crnu Goru, istakao je, "stvorile su, izgradile i sačuvale njene različitosti i na tim vrednostima je u najtežim vremenima, uprkos pogubnim velikonacionalnim ideologijama, sačuvala mir i utrla put svojoj, evropskoj, budućnosti".

"Zato se danas nikako naši građani ne mogu prepoznati u ulozi 'Spartanaca' bilo čije velikonacionalne ideologije i ne mogu prihvatiti konstrukciju po kojoj postoji jedna superiorna etnička i verska grupa iz koje su se navodno izrodile sve ostale nacije i verske zajednice", poručio je Pažin.

Patrijarh Irinej u intervjuu Večernjim novostima rekao je da je Crna Gora "srpska zemlja, naša Sparta, a u njoj Srpska pravoslavna crkva mora biti ono što jeste i što je oduvek bila – stožer Pravoslavlja".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pažin: Građani Crne Gore nisu Spartanci bilo čije ideologije

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018

Potpredsednik crnogorske Vlade Zoran Pažin izjavio je da nimalo nije impresioniran pohvalama patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojima Crnu Goru naziva "srpskom Spartom" i poručio mu da će postati uvažen kao gost u Crnoj Gori čim shvati da su prošla vremena kada su zagovornici takvih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.