Pavlinin most preko Banjske, vesnik boljih dana za Kuršumlijsku banju

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavlinin most preko Banjske, vesnik boljih dana za Kuršumlijsku banju

U Kuršumlijskoj banji sagrađen je most preko reke Banjske koji će znatno olakšati život oko pet stotina stanovnika u sedam potkopaoničkih sela. Oko trideset hiljada dolara za izgradnju mosta obezbedila je Anka Jakšić Erne iz Amerike, preko Fondacije "Divac".
Iz Kuršumlijske banje i okolnih sela, između ostalog i zbog loših puteva i nedostatka mostova, decenijama se odlazilo. Prva značajnija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << investicija u neki infrastrukturni objekat u ovom kraju, nakon više od 40 godina, posebno je obradovala meštane i sve koji tuda prolaze.
"Izgradnja mosta je nešto najlepše što je što je ovaj narod dočekao i to bi trebalo da bude najava boljeg sutra za ceo ovaj kraj", kaže Ljubiša Bradić iz Kuršumlijske banje.
"Ja sam i u školu ovde išao. Osnovnu školu. Još tad smo imali muke preko mosta, strah dece od velike vode i sve ostalo", dodaje Vitomir Simonović iz Raševca.
 
U Kuršumlijskoj banji se nadaju da izgradnja mosta vesnik boljih dana koji bi mogli da uslede nakon privatizacije i rekonstrukcije celokupnog banjskog kompleksa koju je najavio novi vlasnik - "Planinka" iz Kuršumlije.
"Deceniju i po smo čekali da se nešto desi, da krene ta banja, jer tavorili smo ovde. Sve je manje i manje naroda. Sad se nadam da će da bude to u suprotnom smeru", ističe Strahinja Simonović, predsednik MZ Kuršumlijska banja.
Inicijativu za izgradnju mosta preko reke Banjske pokrenuo je upravnik Pošte u Kuršumlijskoj banji Filip Filipović koji do sada uz svoj redovan posao pomagao meštanima. Kaže da je ovo svakako najveći i najznačajnije realizovani projekat do sada.
Da je izgradnja mosta značajan poduhvat potvrđuju u Fondaciji Divac koja godinama pomaže meštane u ovom delu Kuršumlije.
"Kad smo uvek nailazili na ovu reku, uvek je bio problem i u sred leta je bio to problem. I onda je to izašlo kao jedan od najvećih izazova za ove ljude koji žive sa druge strane reke, znači pričamo više od 500 metara", objašnjava direktorka Fondacije "Divac" Ana Košan.
"Sad je ova komunikacija konačno rešena. Mi se druge strane trudimo da održavamo ove lokalne puteve, a sada rešavanjem statusa Kuršumlijske banje mislim da će definitivno kraj da živne ponovo'', ističe predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.
Most preko reke Banjske dužine je devet metara, a širine sedam i nosiće ime "Pavlinin" po želji donatora.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.