Pavličić i Vorlik potpisali sporazum o garanciji za obveznice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavličić i Vorlik potpisali sporazum o garanciji za obveznice

NOVI SAD -

Potpisivanjem sporazuma o garanciji za obveznice između grada Novog Sada i Američke agencije za međunarodni razvoj, Novi Sad se zadužio za 35 miliona evra, a novac će biti upotrebljen za završetak kapitalnih investicija.

Dokument su potpisali američka аmbаsаdorkа u Srbiji Meri Vorlik i gradonačelnik Igor Pavličić.

Izveštava novinar Radio Novog Sada Slobodana Vidovića.

"Zahvaljujući podršci i saradnji sa USAID-om, Unikredit bankom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Stalnom konferencijom gradova i opština, naš grad će od sada biti u mnogo boljoj poziciji da finansira kapitalne projekte, kao i da privlači strane investicije čime ćemo ubrzati razvoj i omogućiti kvalitetniji život građana Novog Sada", rekao je Pavličić.

Grad Novi Sad je prva lokalna samouprava u Srbiji koja se zadužuje prodajom municipalnih (opštinskih) obveznica, a novac prikupljen na taj način namenjen je finansiranju većih infrastrukturnih projekata - izgradnji saobraćajnice Bulevar revolucije i kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Pavličić je istakao da je grad povoljnijim zaduživanjem uštedeo 4,5 miliona evra.

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik je rekla da izdavanje municiplanih obveznica Grada Novog Sada označava početak novog doba u oblasti finansija opština u Srbiji.

Komisija za hartije od vrednosti je 7. oktobra dala odobrenje za prvu emisiju dugoročnih obveznica Grada Novog Sada u vrednosti 15 miliona evra. Biće emitovano 15.000 komada tih hartija od vrednosti pojedinačne nominalne vrednosti 1.000 evra.

Kupac obveznica Novog Sada biće Unikredit banka u Srbiji sa kojom je Grad Novi Sad u julu ove godine potpisao ugovor o izdavanju municipalnih obveznica u ukupnoj vrednosti 35 miliona evra.

Obveznice će biti izdate na rok od 12 godina, sa godišnjom kamatom od 6,25 odsto. U prve dve godine biće isplaćivana samo kamata, a u narednih 10 godina i glavnica i kamata.

Predstavnici gradske uprave su najavili da će još dve tranše municipalnih obveznica biti emitovane do kraja godine.

Prva tranša vrednosti šest miliona evra biće namenjena osiguravajućim društvima, dok će preostalih 14 miliona biti iskorišćeno za finansiranje radova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.