Paunović: Strategija za socijalno uključivanje Roma prioritet

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Strategija za socijalno uključivanje Roma prioritet

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da je Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja prioritet Vlade Srbije u oblasti zaštite i unapređenja njihovih prava.

Paunović je agenciji Beta rekla da je strategija koja se odnosi na period od 2016. do 2025. godine, usmerena na obrazovanje, zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje, stanovanje, zdravlje i socijalnu zaštitu.

Kako je navela, taj dokument ima niz afirmativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mera i zasnovan je na principima decentralizacije, racionalizacije, ekonomičnosti i efikasnosti.

Paunović je ocenila da su tim dokumentom otklonjeni nedostaci prethodne strategije, i da postoji dobar pravni osnov da se politika Vvlade u oblasti inkluzije Roma i Romkinja može kvalitetno sprovoditi.

Po njenim rečima, novom strategijom poverena su veća ovlašćenja, ali odgovornost lokalnim samoupravama za sprovođenje mera koje se odnose na inkluziju Roma tamo gde su potrebe i najveće.

Lokalne samouprave raspolažu podacima o broju Roma i potrebama građana na svojoj teritoriji, na osnovu čega mogu da unaprede instrumente i mehanizme pomoću kojih je moguće eliminisati uzroke otežanog pristupa pravima i strukturnog siromaštva Roma i Romkinja, rekla je Paunović.

Ona je kazala da će taj dokument pratiti Akcioni plan za poboljušanje položaja nacionalnih manjina, sa jasno definisanim merama, aktivnostima, rokovima, odgovornim osobama i najvažnije opredeljenim sredstvima za realizaciju aktivnosti.

Paunović je istakla da će kroz novi dokument nastojati da se uspostavi ravnoteža između ekonomskih i finansijskih mogućnosti i potreba rešavanja teških posledica strukturnog siromaštva Roma.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

PRIZNANJE IZ ŽENEVE Srbija unapredila položaj osoba sa invaliditetom

Izvor: Blic, 06.Apr.2016, 12:26

Komitet za prava osoba sa invaliditetom u Ženevi pohvalio je napore koje Srbija sprovodi u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, a direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da će Srbija ostati dosledna u naporima da ispuni medjunarodne obaveze i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.