Paunović: Srbija poštuje preuzete obaveze

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Srbija poštuje preuzete obaveze

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović predstavila je Komitetu za ekonomska, socijalna i kulturna prava UN periodični izveštaj o primeni Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kuturnim pravima, uz uveravanja da Srbija poštuje obaveze preuzete ratifikacijom tog dokumenta.

Delegacija je Komitetu predstavila mere koje je država preduzela i preduzima na polju primene strateških dokumenata i zakona u oblastima na koje se Pakt odnosi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Paunović je rekla da je zakonodavna aktivnost u Srbiji, u izveštajnom periodu veoma intenzivna, saopštila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, javlja Tanjug.

"Usvojen je veliki broj zakona i ratifikovan veliki broj konvencija koje doprinose unapeđenju ljudskih prava i veoma smo koncentrisani na njihovu punu primenu. U tom procesu praktično usklađujemo naš pravni sistem sa standardima EU", ukazala je Paunović.

Prema njenim rečima, Srbija je svesna postojećih izazova i ostaje dosledna u naporima da ispuni međunarodne obaveze i standarde, naročito u sferi ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava što podrazumeva i aktivnu saradnju sa međunarodnim telima koja se bave ovim pitanjima. Današnji dijalog sa Komitetom je deo tog procesa, dodala je Paunović.

Najveći broj pitanja Komiteta se odnosio na ekonomski položaj najosetljivijih društvenih grupa u Srbiji, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, status i položaj nezavisnih regulatornih tela, prava nacionalnih manjina, socijalno stanovanje, pravno nevidljiva lica, pristupačnost objekata osobama sa invaliditetom.

Delegaciju Republike Srbije, pored predstavnika Kancelarije za ljudska i manjinska prava činili su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva kulture i informisanja.

Pakt o ekonomskim, socijalnim i kuturnim pravima je međunarodnopravni instrument o ljudskim pravima, legislativnog karaktera, i njegovim odredbama su utvrđena individualna i kolektivna prava i određene mere za nadzor nad njihovim poštovanjem.

Srbija je Pakt ratifikovala u julu 1971. godine, čime se između ostalog obavezala da nadležnom telu UN podnosi izveštaje o preduzetim merama i postignutim rezultatima u obezbeđivanju poštovanja prava priznatih u Paktu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.