Paunović: Prioritet Vlade zaštita prava nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Prioritet Vlade zaštita prava nacionalnih manjina

Zaštita prava svih nacionalnih manjina u Srbiji jedan je od prioriteta Vlade Srbije, izjavila je direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, na predstavljanju 13. Izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Prema njenim rečima, za oko četiri godine izveštavanja prikupljeno 1.308 priloga nosilaca aktivnosti, sačinjeno i javno predstavljeno 13 izveštaja. Kako kaže, ostvareni napredak se meri na svaka tri meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ističući da je ovaj ciklus izveštavanja otpočeo u julu i trajao do kraja septembra prošle godine.

"Za četvorogodišnji period izveštavanja bilo je svega šest komentara nacionalnih saveta nacionalnih manjina, što govori o posvećenosti Srbije sprovođenju Akcionog plana. Ovi podaci pokazuju i u kolikoj meri je proces bio realan, inkluzivan i transparentan", istakla je Paunović, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o trinaestom izveštaju, Paunović je objasnila da je od 70 nosilaca aktivnosti njih 60 dostavilo svoje priloge, što čini 86 odsto odziva nosilaca, te da je 37 jedinica lokalne samouprave dostavilo svoje priloge za ovaj izveštaj, kao i devet saveta za međunacionalne odnose.

Paunović je pozvala nacionalne savete i druge nosioce aktivnosti koji ne dostavljaju priloge za izveštaje da tu praksu promene i daju svoj doprinos u realizaciji ovog strateškog dokumenta kako bi se stekla što jasnija slika.

"Izrada 14. izveštaja je u toku i obuhvata period od oktobra do decembra 2019. godine", rekla je Paunović.

Predstavljanju izveštaja prisustvovali su predstavnici državnih i pokrajinskih organa i institucija, nezavisnih tela, međunarodnih i organizacija civilnog društva, kao i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.