Paunović: Deca preuzimaju modele ponašanja od odraslih

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Deca preuzimaju modele ponašanja od odraslih

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ukazala je danas, povodom Svetskog dana deteta 20. novembra, na značaj učenja dece o pravom smislu tolerancije.

Ocenjujući da je obaveza celog društva da deci omogući najbolje uslove za odrastanje, ona je u čestitki povodom Svetskog dana deteta navela i da deca preuzimaju modele ponašanja od odraslih.

"Deca od odraslih uče o poštovanju, međusobnom uvažavanju, o odnosima prema vršnjacima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << porodici i zajednici. Deca od odraslih uče i o toleranciji na različitost koja je ključna ne samo za pravilan razvoj deteta, već predstavlja i garantuje izgradnju zdravog i stabilnog društva", navela je Suzana Paunović u čestitki.

Kako je prenela Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Paunović je podsetila da je Srbija među prvim zemljama koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta i da su domaći zakoni usklađeni sa tim dokumentom, ali i sa evropskim standardima u toj oblasti.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Paunović: Deca preuzimaju modele ponašanja od odraslih

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2017

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ukazala je, povodom Svetskog dana deteta 20. novembra, na značaj učenja dece o pravom smislu tolerancije...Ocenjujući da je obaveza celog društva da deci omogući najbolje uslove za odrastanje, ona je u čestitki povodom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.