Paulovnija sve popularnija na našim prostorima

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paulovnija sve popularnija na našim prostorima

Srećan Krstić iz Glogonja je prošle godine nabavio 60 sadnica paulovnije, biljke poreklom iz Kine, koja raste četiri puta brže od ostalih vrsta drveća. Uspeo je da ih održi uz svakodnevno obilno zalivanje, za šta je podigao i malu vetrenjaču.
Paulovnije Srećana Krstića iz Glogonja preživele su veliku sušu ovog leta zahvaljujući svakodnevnom zalivanju i sistemu kap po kap. Svakoj biljci treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bar 20 litara vode dnevno. Za godinu dana porasle su do pet metara, mada je većina njih čepovana.

"Čepovanje je postupak kad se biljka saseče do dna stabla, a to se radi da bi posle još brže rasla", objašnjava Srećan.
Srećan još uvek nema koristi od paulovnije, ali imaće za nekoliko godina, kad treba da porastu do 25 metara.
"Odlučiću da li ću da ih prodajem za pelet, za ogrev, ili za izradu muzičkih instrumenata i brodogradnju", kaže Srećan.
Zbog brzog rasta, paulovnije su dobre i za pošumljavanje, a njihovi ogromni listovi proizvode veliku količinu kiseonika, pa se sade po parkovima.
Da bi mogao da zaliva, Srećan je nabavio i 3.000 evra vrednu vetrenjaču, a tu su i solarni paneli i bazeni sa 3.000 litara vode. Sve je obezbeđeno za očuvanje paulovnije, biljke koja postaje sve popularnija na našim prostorima.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.