Paulo Koeljo: Poštujte vrijednost svake sekunde

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Nov.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paulo Koeljo: Poštujte vrijednost svake sekunde

Paulo Koeljko smatra se jednim od najuticajnijih savremenih pisaca. Njegova djela prodata su širom svijeta u tiražu od preko 150 miliona primjeraka.

2009. mu je dodijeljeno priznanje Ginisove knjige rekorda za najproveđenijeg autora jednog romana (Alhemičar). Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih nagrada za svoja djela.

Ovo su najljepši citati iz Koeljevih djela:

"Jedina naša duboka i iskrena želja jeste da se približimo nekome. Od tog trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se počinju sklapati veze, muškarac i žena ulaze u igru, ali ono što se desi prije toga – privlačnost koja ih je spojila – to je nešto što je nemoguće objasniti. To je nepatvorena želja, u najčistijem obliku. I dok je ta želja još u čistom obliku, muškarac i žena se zaljubljuju u život, proživljavaju svaki trenutak, s punom predanošću i sviješću, iščekujući neprestano pravi čas za objavu posvećenja. Osobe u tom stanju ne osjećaju nikakvu žurbu, ne ubrzavaju događaje nepromišljenim postupcima. Znaju da će se dogoditi ono što je neizbježno, da istina uvijek pronađe način da se ispolji. A kad kucne čas, ne oklijevaju, ne propuštaju priliku, ne gube nijedan čarobani trenutak, jer poštuju vrijednost svake sekunde."

"Ljubav nas može dovesti u pakao ili u raj, ali uvijek nas nekuda odvede. Treba je prihvatiti jer je ona hrana našega postojanja."

"U ljubavi ne postoje pravila. Možemo pokušati da se pridržavamo priručnika, da vladamo svojim srcem, da izgradimo strategiju ponašanja – ali sve su to koještarije. Srce odlučuje, i to što ono odluči, jedino i važi."

"Kada čovjek dublje zagleda u dušu svijeta lako shvati da na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo to nasred neke pustinje ili nasred nekog velikog grada… I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste sva prošlost i sva budućnost gube svaki značaj… i samo postoji taj trenutak…"

"Najjača ljubav jeste ona koja može pokazati svoju slabost."

Oni koji vole očekujući nešto zauzvrat, samo gube vrijeme."

"Onaj ko je sposoban da osjeća, zna da je moguće uživati čak i prije nego što dotakne drugu osobu. Riječi, pogledi, sve to sadrži tajnu plesa. Najveće zadovoljstvo nije u seksu, već u strasti. Kada je strast velika, seks dolazi da bi dovršio ples, ali on nikad nije bitan. Onaj ko je zaljubljen vodi ljubav čak i kada to ne radi. Kada se tijela susretnu, to je samo prelivanje čaše!"

"U ljubavi niko nikoga ne može da povrijedi; svako od nas je odgovoran za ono što osjeća i ne možemo  drugog da krivimo da krivimo za to. Već sam iskusila patnju kada sam izgubila osobe u koje sam bila zaljubljena. Danas sam čvrsto ubijeđena da niko nikoga ne gubi, jer niko nikoga ne posjeduje. To je istinsko iskustvo slobode: imati najvažniju stvar na svijetu i ne posjedovati je."

"Svako ljudsko biće živi svoju sopstvenu želju: ona čini dio njegovog blaga i, iako je emocija ta koja mnoge može da otjera, obično privlači onoga koji je voljen."

"Onaj ko voli mora znati izgubiti sebe i ponovo se pronaći"

"Treba ići za ljubavlju ma gdje ona bila, čak i kad to znači sate, dane, nedelje razočarenja i tuge. Jer u času kad krenemo u susret ljubavi i ona kreće u susret nama. I spasi nas."

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.