Paukova serenada: Saznajte kako paukovi love muzikom

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jun.2014, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paukova serenada: Saznajte kako paukovi love muzikom

Paukova mreža prenosi vibracije u širokom opsegu frekvencija, tako da kada se okine kao žica gitare, njen zvuk nosi informaciju o plenu, mogućem partneru, pa čak i informacije o strukturnom integritetu mreže.

Istraživači sa oksfordskih univerziteta "Strahclyde" i "Sheffield" su ispaljivali metke i laserske zrake u paukovu mrežu kako bi proučili kako vibrira. Pronašli su da se paukova mreža, u poređenju sa drugim materijalima, može podesiti na frekvencije iz širokog >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << opsega harmonika. Ovaj nalaz , koji je objavljen u magazinu „Advanced Materials“, ne samo da otkriva dosta toga o paukovima već može inspirisati mnoge nove tehnologije, kao što su mali, lagani senzori.

„Većina paukova ima slab vid i uglavnom se oslanjaju na vibraciju svoje mreže koja im služi kao senzor koji im dostavlja informacije“, rekao je Beth Mortimer sa oksfordskog univerziteta, koji je vodio istraživanje. „Zvuk mreže im može reći koji je „obrok“ uhvaćen kao i namere i kvalitet mogućeg partnera. Okidanjem mreže, kao kada gitarista okine žicu trzalicom, paukovi 'osluškuju' eho i time mogu da procene u kavom je stanju njihova mreža“.

„Činjenica da paukovi mogu da osete ove nano-vibracije uz pomoć organa na svojim nogama, koje se zovu „slit sensillae“, umnogome ilustruje uticaj našeg istraživanja o osobinama paukove svile koje smo otkrili u našoj studiji“, dodao je Beth Mortimer.

„Ovi nalazi demonstriraju izvanredne osobine paukove svile koja kombinuje izuzetnu čvrstoću sa sposobnošću da prenosi delikatne informacije“, rekao je Fritz Vollrath, autor ove studije.

Izvor: m.phys.org

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.