Patuljasta planeta Makemake nema atmosferu

Izvor: Blic, 24.Nov.2012, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patuljasta planeta Makemake nema atmosferu

Astronomi su prvi put analizirali Makemake, jednu od pet patuljastih planeta u Sunčevom sistemu, i otkrili da je reč o zamrznutoj lopti bez atmosfere.

Makemake je otkivena pre sedam godina u Kajperovom pojasu.

U aprilu 2011, planeta je prošla između Zemlje i udaljene zvezde, što je astronomima omogućilo da je detaljno prouče uz pomoć sedam različitih teleskopa razmeštenih širom Brazila i Čilea.

Oni su posmatrali patuljastu planetu tokom jedne minute, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok se nalazila ispred zvezde Nomad 1181-0235723 blokirajući joj svetlost.

Makemake, nazvana po bogu iz mitologije Uskršnjeg ostrva, ledena je lopta promera dve trećine Plutona i nalazi se na oko 7,8 milijardi kilometara od Sunca.

Naučnici su očekivali da će imati tanku atmosferu kao i Pluton, ali je nagla promena svetlosti zvezde dok je Makemake prolazila ispred nje bila znak da ovo svemirsko telo nema atmosferu.

Pored Makemake i Plutona, u Sunčevom sistemu postoje još tri patuljaste planete. To su Ceres, Haumea i Eris.

Povezane vesti: Planeta bez zvezde otkrivena blizu Sunčevog sistema Pogledajte: Džinovska oluja prekrila Saturn Naučnici: Solarni vetrovi stvorili vodu na Mesecu Vrela Venera krije hladne slojeve u atmosferi Sledeće godine nebo bi mogla da obasja kometa sjajnija od Meseca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.