Patrijarhova molitva za Srbe

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarhova molitva za Srbe

NJegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Pavle autor je i nekoliko predivnih molitvi koje su postale deo bogoslužbenog poretka svete liturgije Srpske pravoslavne crkve. I ovo autorsko delo ga predstavlja na poseban način i daje završnu reč svim našim zajedničkim molitvama, koje će ostati pečat patrijarhovog žitija:

„Za milost Božju nama nedostojnim slugama NJegovim, da sačuva sve nas od mržnje i zlih dela i da useli u nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ljubav nesebičnu, po kojoj će svi poznati da smo učenici Hristovi, narod Božji, kao i sveti preci naši, te da se uvek znamo opredeliti za istinu i pravdu carstva nebeskoga, Gospodu se pomolimo.

Za sve one koji učiniše nepravdu bližnjima svojim, bilo da sirote ucveliše ili nevinu krv proliše, mržnjom uzvrativši na mržnju, da im Bog podari pokajanje, prosvetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju i prema neprijateljima, Gospodu se pomolimo.

Gospode, kako je mnogo neprijatelja koji vojuju protiv nas i govore: nema im pomoći ni od Boga ni od ljudi. Gospode, Ti nam pruži ruku svoju da ostanemo narod Tvoj i po veri i po delima. Ako moramo da stradamo, neka to bude na putu pravde Tvoje i istine Tvoje - ne dopusti da bude zbog nepravde naše ili mržnje ma prema kome. Recimo svi usrdno: Gospode, pomiluj.

Još se molimo Bogu, Spasitelju svih ljudi, i za neprijatelje - da ih Gospod čovekoljubivi odvrati od nasilja nad pravoslavnim narodom našim; da nam ne ruše svete hramove i grobove, decu ne ubijaju i narod ne progone, nego da se i oni obrate na put pokajanja, pravde i spasenja. Recimo svi usrdno: Gospode, pomiluj“.

Kraj

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.