Patrijarh srpski Irinej: Ne grešite dušu, ne otimajte Kosovo!

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh srpski Irinej: Ne grešite dušu, ne otimajte Kosovo!

Svetom činu uvođenja patrijarha Irineja u tron prisustvovalo oko 6.000 vernika iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Patrijarh apelovao na svetske moćnike da Srbiju ne lišavaju njene postojbine - Kosova i Metohije
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej svečano je juče uveden u tron vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve. U besedi nakon liturgije i ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, 45. poglavar SPC-a pozvao je na mir i zajedništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i apelovao na svetske moćnike da ne greše dušu i ne otimaju Srbima Kosovo i Metohiju.

Ceremoniji ustoličenja prisustvovalo je oko 6.000 vernika iz Srbije, Crne Gore, RS i Makedonije, a Srbiju je predstavljao predsednik Boris Tadić. Nakon svete liturgije, koja je počela u 10 sati, njegovu svetost su u sveti tron pećkih patrijarha uveli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Tokom čina ustoličenja mitropoliti su patrijarhu Irineju uručili panagiju arhiepiskopa (mala ikona koja se nosi na prsima), žezlo i belu panakamilavku (kapu).
„Nemamo drugu državu"
Patrijarh Irinej je nakon svečanog čina poručio okupljenim vernicima da na Kosmetu ima dovoljno mesta i za Srbe i za Albance.
- Srpski narod nema drugu središnju državu osim zemlje Srbije u čijem sastavu je, vekovima, Kosovo i Metohija. Ono ima dovoljno životnog prostora i mesta za suživot srpskog, albanskog i drugih naroda. Ova dva naroda su vekovima živela zajedno. Zašto ne bi mogli i danas?! Molimo se Gospodu, svetim pećkim ugodnicima Božjim i svetim kosovskim mučenicima, svima svetima iz roda našega, da u ovoj zemlji zavladaju mir, sloga i ljubav među narodom i da se što pre zacele sve rane - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je apelovao na međunarodne zvaničnike da pravedno reše problem Kosova.
- Sa ovog svetog mesta, u ovom radosno-bolnom trenutku, upućujemo vapajni apel moćnim faktorima sveta u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, uz molitvu Gospodu da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa srpske južne pokrajine, kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoje domove i na svoj imetak, na groblja svojih predaka i na svoje svetinje - rekao je patrijarh.
Ceo svet u Peći
Pored predsednika Tadića činu ustoličenja prisustvovalo je više od 400 visokih zvaničnika, među kojima i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, reis-ul-ulema IZS Adem Zilkić i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Rusku crkvu predstavljao je mitropolit Ilarion, Jerusalimsku patrijaršiju arhiepiskop Tefilaktos, Gruzijsku patrijaršiju mitropolit Gerasim, Rumunsku crkvu mitropolit Irinej, Bugarsku mitropolit Domentijan, Kiparsku arhiepiskop Hrizostom, Grčku mitropolit Teologos, Albansku pravoslavnu crkvu mitropolit Ignacios, a ustoličenju su prisustvovali i predstavnik Poljske pravoslavne crkve, kao i visoka delegacija iz Vatikana.

U patrijaršiji su juče bili i predsednik SDSS u Hrvatskom Saboru Milorad Pupovac i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom. Ceremoniji je prisustvovao i ruski ambasador Aleksandar Konuzin,  šef Unmika Lamberto Zanijer, komandant Kfora Erhard Biler i šef Euleksa Iv de Kermabon...
Vernici iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije počeli su da pristižu u Patrijaršiju u ranim jutarnjim satima. Samo iz Srbije došla su 92 autobusa. Manastirsko dvorište moglo je da primi oko 2.000 ljudi, a u porti i ispred bilo je još oko 4.000 vernika, koji su čin svečanog ustoličenja pratili preko video-bima. Bilo je primetno da u Pećkoj patrijaršiji ima dosta mladih ljudi, a neki od njih su nosili majice sa natpisom na engleskom „Kosovo je srpski Jerusalim", a bilo je i dosta roditelja sa malom decom.




Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.