Patrijarh misli ono što sam rekao

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Patrijarh misli ono što sam rekao"

Beograd -- Mitropolit Amfilohije kaže da je patrijarh Irinej reagovao ishitreno kad se ogradio od njegovog istupa na protestu protiv briselskog sporazuma.

Rekao sam patrijarhu Irineju da bi, da je imao malo prilike, što nije imao u tom momentu, da čuje i vidi ono što smo govorili episkop Atanasije i ja, shvatio da mi nismo rekli ništa drugo osim onoga što je i on sam mnogo puta kazao, naveo je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je Televiziji Crne Gore kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogromna većina sveštanstva Srpske pravoslavne crkve ima isti stav kao i on po pitanju Kosmeta i briselskog sporazuma, samo što mnogi taj stav ne saopštavaju na način na koji on to radi.

Amfilohije je, takodje, rekao da Petar Drugi Petrović Njegoš zaslužuje da bude kanonizovan, jer je u pitanju duboko religiozna ličnost.

On je kazao da samo oni koji površno gledaju na Njegoša mogu biti protiv njegovog proglašenja za sveca.

Njegoš se mora posmatrati iznad trenutnih prepirki o crnogorstvu i srpstvu, jer je on ličnost koja se ne može staviti u kalupe , istakao je Amfilohije.

Na mitingu, mitropolit Amfilohije služio liturgiju za upokojenje Vlade, a umirovljeni vladika Atanasije rekao da i Đinđića nije interesovala nebeska politika.

Mitingu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Premijer Dačić je izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke. "Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u poseti SAD, u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Socijaldemokratska unija, Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija osudile su poruke koje su Skupštini i Vladi Srbije na današnjem mitingu izneli mitropolit Amfilohije i umirovljeni vladika Atanasije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amfilohije: Patrijarh Irinej reagovao ishitreno

Izvor: Akter, 17.Maj.2013

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je patrijarh Irinej reagovao ishitreno, kada se ogradio od njegovog istupa na protestu u Beogradu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.