Patrijarh: Za smenu Filareta nisu krivi ni Šešelj, ni Kirbi

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Za smenu Filareta nisu krivi ni Šešelj, ni Kirbi

Negova svetost patrijarh srpski Irinej naveo je da odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o razrešenju vladike mileševskog Filareta nema veze sa Ordenom Belog anđela, koji je dodelio predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, već da za to postoje drugi razlozi.

Patrijarh Irinej je u pismu upućenom Šešelju naglasio da američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, takođe, nije imao nikakvog uticaja na postupak koji je Sveti arhijerejski sabor SPC vodio protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << episkopa Filareta.

- Postupak nema nikakve veze sa ordenom Vama dodeljenim. Lično sam pozdravio dodeljivanje ordena Vama. Isto tako, nema nikakvog uticaja američki ambasador Majkl Kirbi. To Vam kažem pod punom odgovornošću. Nažalost, vladici Filaretu se pripisuju druge krivice, čisto kanonsko administrativne prirode - naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh je zahvalio Šešelju za pismo, koje mu je ranije uputio i zaželeo mu dobro zdravlje i "mudrosti i snage u borbi protiv zlih sila ovoga sveta", piše "Politika".

Šešelj je u pismu patrijarhu srpskom naveo da je sa velikom tugom primio saopštenje o smenama pojedinih vladika i da ga je zaprepastila iznenadila vijest da je episkop Filaret smenjen zato što mu je dodelio Orden Belog anđela, dodajući da je spreman da ga vrati.

Sveti arhijerejski sabor SPC 23. maja razrešio je dužnosti vladiku Filareta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Šešelj i Kirbi nisu razlog za smjenu vladike Filareta

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Maj.2015

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej naveo je da odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve o razrješenju vladike mileševskog Filareta nema veze sa Ordenom Bijelog anđela, koji je dodijelio predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, već da za to postoje drugi razlozi...Patrijarh...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Zabrinjava patrijarhovo pismo Šešelju

Izvor: Akter, 31.Maj.2015, 10:21

Javnim odgovorom predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju patrijarh SPC Irinej je potvrdio da ne vidi nikakav problem u Šešeljevoj pogubnoj politici..Ta nevladina organizacija je ocenila da je patrijarh na taj način potvrdio da za njega ne predstavlja problem činjenica da je vladika...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.