Patrijarh: Srbi istorijski narod na KiM

Izvor: Press, 28.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Srbi istorijski narod na KiM

Patrijarh Irinej poručio je na liturgiji u Gračanici povodom Vidovdana da albanski narod ima nesporno pravo da postoji na Kosovu i Metohiji, ali da to pravo imaju i Srbi, kojima je Kosmet vekovna otadžbina. Patrijarh je izrazio nadu da će za KiM biti nađeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane - i srpsku i albansku
- Rešenje koje će zadovoljiti samo jednu stranu nije rešenje već razlog za razdor, a to ne želimo ni mi ni oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na Kosovu hoće da imaju svoju zemlju i svoju državu. Ova zemlja pripada nama kao istorijskom narodu na ovim prostorima, ali pripada i onima koji su sa nama. Oni koji kroje sudbinu sveta moraju imati pravdu i istinu za merilo kada odlučuju o KiM. Narod koji želi ovde svoju državu nikada nije bio lišen ljudskih prava, i on se bori za svoju zemlju i svoju državu, dok su se Srbi oduvek borili za opstanak na Kosovu. Mi smo danas došli da se poklonimo onima koji su sebe žrtvovali. Najvećoj žrtvi u istoriji hrišćanskog naroda - rekao je Irinej.
Liturgiji su prisustvovali ministri Goran Bogdanović i Bogoljub Šijaković, kao i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin. Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu je obeležena 621. godišnjica boja na Kosovu. Vence su položili predstavnici Ministarstva rada, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grada Kruševca i zbratimljenih opština i nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.     

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.