Patrijarh Porfirije u poseti BiH

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 10:34

Patrijarh Porfirije u poseti BiH

Patrijarh srpski Porfirije boraviće 29. i 30. aprila u Mrkonjić Gradu, gde će biti osveštan novoobnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Hram je teško oštećen u poslednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Starešina Hrama Savo Janković rekao je da je poseta srpskog patrijarha od velikog značaja i veliki blagoslov.

"Dolazak patrijarha Porfirija ima veliki značaj i daje snagu svima nama, da nas pouči, da nas blagoslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da nam da snage da nastavimo sa dobrim i čestitim delima", istakao je protojerej-stavrofor Janković.

Starešina Hrama naveo je da patrijarh u Mrkonjić Grad dolazi na poziv episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija da osvešta ovaj hram, koji je uvek delio sudbinu srpskog naroda ovog kraja i stradao sa njim. Prota Janković je istakao da je Hram Rođenja Presvete Bogorodice potpuno rekonstruisan, te da je sve rađeno na najkvalitetniji način.

"Obnova je počela 2013. godine, Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje. U unutrašnjosti hrama sve urađeno onako kako se najbolje znalo i moglo", kaže Janković, prenela je Srna.

U obnovi su, kaže, učestvovali parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije. Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf - kako se nekada zvao ovaj grad. Stradao je i u Drugom svetskom ratu, a 1995. su ga granatirale i zapalile neprijateljske jedinice hrvatske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.