Izvor: B92, 13.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh prihvatio odluku Sabora

Beograd -- Patrijarh Pavle prihvatio je danas odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve da ostane na čelu crkve, objavljeno je na sajtu SPC.

"Njegova svetost je prihvatio sa smirenjem odluku Sabora i blagoslovio njegov dalji rad", navodi se u saopštenju. Patrijarha, koji se već skoro godinu dana nalazi na lečenju na Vojno-medicinskoj akademiji, posetili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi srednjoevropski Konstantin i pološko-kumanovski Joakim, koji su mu preneli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku Sabora, dodaje se u saopštenju.

Poznavaoci prilika u Crkvi smatraju da je na odluku Sabora da patrijarh Pavle ostane na njenom čelu uticala i velika pažnja koju su mediji, pred jesenje zasedanje Sabora, usmerili ka Crkvi.

Odluku episkopa da se ne bira novi poglavar SPC za života patrijarha Pavla zvanično je potvrdio protojerej Savo Jović.

"Odluka koju je Sveti arhijerejski sabor doneo, povodom molbe Njegove svetosti, je da je molba primljena k znanju, ali i pored navedenih razloga, bolesti i fizičke nemoći, on je umoljen da i dalje ostane na čelu SPC”, rekao je Jović i podsetio da je patrijarh 8. oktobra zamolio da mu se, "zbog fizičke nemoći", odobri povlačenje iz aktivne službe.

Inače, zasedanjem Sabora Srpske pravoslavne crkve bavile su se i svetske agencije. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

"Vlasti nije svejedno ko vodi crkvu"

Molba patrijarha Pavla da mu se odobri povlačenje iz aktivne službe "koju niko nije video, uznemirila je laičku i crkvenu javnost" i posejala podele u crkvenim krugovima, izjavio je publicista Mirko Đorđević.

Đorđević je, gostujući u emisiji "Poligraf” na TV B92, rekao da bi SPC trebalo da se transparentnije predstavlja i naveo da bi se na taj način izbegle razne pretpostavke i nezvanične izjave pojedinih vladika, prema kojima patrijarh nije sam napisao molbu za povlačenje iz aktivne službe i da mu je ona bila samo pročitana.

Prema rečima Đorđevića, nije beznačajan ni podatak što je na liturgiji u Sabornoj crkvi koju je pred početak Svetog arhijerijskog sabora predvodio mitropolit Amfilogije, bilo samo 18 vladika, jer to može da znači da je reč o jednoj grupi istomišljenika - u ovom slučaju zagovornika reforme crkve.

U svakom slučaju, kako je rekao, na dnevnom redu Sabora koji nije zvanično saopšten, nalaze se veoma vruća pitanja među kojima i ona koja se odnose na podeljena mišljenja oko reforme liturgije.

Na pitanje šta mišli o uticaju vlasti na izbor crkvenog poglavara, Đorđević je rekao da ni jednoj vlasti nije svejedno ko će voditi crkvu i da, iako se predstavnici države zvanično ne mešaju jasno je da je državi potreban moderan episkopat kome je cilj približavanje Evropi.

"Prepoznatljivi su i glasovi iz crkve koji žele da se priključe savremenom životu", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (13.11.2008.)

Izvor: RTS, 13.Nov.2008

Politika: Uz Mladića je manje od deset ljudi, Posle svega mole patrijarha da se ne povlači; Novosti: Protiću Švajcarska, Smajlovićki Kanada, Rata opet niža; Blic: Amfilohije ustuknuo pred stavom većine, Porodilju u komi vratili iѕ bolnice Beogradski...

Nastavak na RTS...

Treći dan zasedanja Sabora SPC

Izvor: RTS, 13.Nov.2008

U patrijaršijskom dvoru nastavlja se zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je jutros patrijarha Pavla na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. .I  treći dan saborskog zasedanja,...

Nastavak na RTS...

Mitorpolit Amfilohije posetio jutros patrijarha Pavla

Izvor: Kurir, 13.Nov.2008

BEOGRAD, 13. novembra (Tanjug) - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je jutros, pre nastavka zasedanja Svetog ahijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Mitropolit Amfilohije pričestio je patrijarha Pavla, a kako je Tanjugu...

Nastavak na Kurir...

Patrijarh Pavle prihvatio molbu Sinoda

Izvor: RTS, 13.Nov.2008

Patrijarh Pavle prihvatio odluku Sabora da ostane na čelu SPC i blagoslovio dalji rad. Episkopi usvojili dnevni red zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC, saznaje RTS Onlajn. U toku razgovori o ulozi SPC i UNESKO-a u obnovi i zaštiti srpskih svetinja na Kosmetu. ...

Nastavak na RTS...

Patrijarh Pavle prihvatio molbu Sabora SPC

Izvor: RTS, 13.Nov.2008

Patrijarh Pavle prihvatio odluku Sabora da ostane na čelu SPC i blagoslovio dalji rad. Episkopi usvojili dnevni red zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC, saznaje RTS Onlajn. U toku razgovori o ulozi SPC i UNESKO-a u obnovi i zaštiti srpskih svetinja na Kosmetu. ...

Nastavak na RTS...

Patrijarh prihvatio odluku da ostane na čelu SPC

Izvor: Kurir, 13.Nov.2008

BEOGRAD, 13. novembra (Tanjug) - Srpski patrijarh Pavle "prihvatio je sa smirenjem" odluku Svetog ahijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve da i dalje ostane na čelu crkve, objavljeno je danas na sajtu SPC. "Njegova Svetost je prihvatio sa smirenjem odluku Sabora i blagoslovio njegov dalji rad",...

Nastavak na Kurir...

Patrijarh Pavle ostaje poglavar SPC

Izvor: Cafe.ba, 13.Nov.2008

Patrijarh srpski Pavle prihvatio je odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da ostane na čelu crkve. "Njegova Svetost je prihvatio sa smirenjem odluku Sabora i blagoslovio njegov dalji rad", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Nastavak na Cafe.ba...

Patrijarh prihvatio da ostane na čelu SPC

Izvor: Politika, 14.Nov.2008, 00:37

Šta su svetski mediji izvestili o zasedanju Sabora ..Srpski patrijarh Pavle „prihvatio je sa smirenjem” odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da i dalje ostane na čelu crkve, objavljeno je juče na sajtu SPC.„Njegova svetost je prihvatio sa smirenjem odluku...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.