Patrijarh Irinej ipak ne ide u Vatikan

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej ipak ne ide u Vatikan

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ demantovala je tvrdnje zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta da je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej prihvatio poziv da se u Vatikanu sretne sa papom Franjom.

Portparol SPC episkop bački Irinej naveo je da je biskup Ladislav prisustvovao razgovoru patrijarha Irineja i Svetog sinoda sa sekretarom Vatikana za odnose sa drugim državama Dominikom Mambertijem u Patrijaršiji 30. juna i na osnovu onog što je čuo iskonstruisao tvrdnju o odlasku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << patrijarha u Vatikan.

"Bilo je reči i o potrebi i o korisnosti bilateralnih susreta na visokom nivou, ali sekretar Vatikana za odnose sa državama nije uručio nikakav `istorijski poziv` pape Franje patrijarhu i članovima Svetog sinoda da posete Vatikan", naglasio je vladika Irinej, saopšteno je iz SPC.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da nije bilo poziva, nije moglo biti ni odziva.

"Samo zrenjaninski nadbiskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog sinoda saglasili da do te `posete svakako treba doći` i kakvi su to `diplomatski pregovori` o načinu organizovanja ove posjete o kojoj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi niko nema pojma", istakao je episkop bački Irinej.

On smatra da je pravi cilj zrenjeninskog nadbiskupa vjerovatno bio da nanese još jednu uvredu SPC, njenom poglavaru i cijelom srpskom narodu, poredeći ih sa, kako je rekao, djecom u zabavištu, koja sve rade iz inata.

Komentarišući činjenicu da u Saboru SPC nema saglasnosti o eventualnoj posjeti pape Srbiji, koju zagovara i vlast, vladika Irinej je rekao da bi posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja Vatikanu "svakako bila veliki korak napred u svakom pogledu".

"Vreme je da se neke teme skinu sa dnevnog reda zauvek. Takav susret pružiće mogućnost za razgovor i o bolnim temama koje se tiču Srbije i Hrvatske, a manje katoličke crkve, kao što su Drugi svjetski rat i događaji nakon njega", rekao je episkop bački Irinej.

Biskup Nemet rekao je za novosadski "Dnevnik" da su "dvije crkve potuno saglasne o toj posjeti" i da su u toku diplomatski pregovori u vezi sa organizacijom posjete.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.