Patrijarh Irinej: Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta velika čast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta velika čast

BEOGRAD -

Obeležavanje 17 vekova od donošenja najvažnijeg dokumenta hrišćanske civilizacije - Milanskog edikta u Nišu naredne godine prvi je krupan istorijski događaj koji će sabrati predstavnike svih crkava u gradu Nišu, velika obaveza, ali i velika čast, poručio je danas patrijarh srpski Irinej.

"To će biti značajno, posebno za sam grad Niš, da se, pre svega, čuje njegovo ime u svetu, a onda i da se obnovi značaj, taj istorijski značaj grada Niša u kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rođen car Konstantin", istakao je Irinej u intervjuu RTS-u, čiji je deo emitovan danas.

Prema njegovim rečima, to je prvi put da se jedna takva proslava i takav jubilej sa takvim predstavnicima crkava proslavlja u gradu Nišu. Nedavno je stigla vest iz Brisela da su srpska sveta mesta - manastiri Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica - stavljeni na spisak najvažnijih svetih mesta na Mediteranu uz Jerusalim, Svetu Goru, Meku i Vatikan.

Na pitanje da li to znači bolju zaštitu tih spomenika svetske baštine, jer bi manastiri trebalo da budu izvor dijaloga među kulturama, patrijarh Irinej odgovorio je da je to veliko ohrabrenje.

"Njihova zaštita na ovaj način na koji je nagovešten za nas je veliko ohrabrenje i nada, ali istovremeno i nada da će oni koji kroje sudbinu sveta, a time i sudbinu našeg naroda, shvatiti šta znači Kosovo i Metohija sa njegovim svetinjama, sa njegovom kulturom i istorijom za srpski narod", rekao je patrijarh Irinej.

On je kazao i da se nada da će prilikom traženja rešenja problema koji postoji na Kosovu i Metohiji biti pronađeno jedno pravično i pravedno rešenje kako za srpski narod, tako i za narod koji sada tamo nastavlja da živi.

"To su zaista velike svetinje, samim tim što su ubrojane i izjednačene sa najvećim svetinjama sveta. Dokaz je i količina njihovog značaja ne samo za nas, nego i za svetsku baštinu i za svetsku kulturu", naglasio je patrijarh Irinej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.