Pastor: Ustav se mora menjati

Izvor: RTS, 14.Jul.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Ustav se mora menjati

Stav Saveza vojvođanskih Mađara jeste da se Ustav mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke, rekao predsednik poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor.

Balint Pastor je rekao da ne misli da je "menjanje Ustava blasfemija", odnosno da Ustav, kao najviši pravni akt jedne države, mora da izražava promene u društvu i treba da postavi odgovarajuće pravne okvire za razvoj, prenosi Tanjug.

"Zbog toga je mišljenje SVM-a da se Ustav >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke. Gledišta se razlikuju samo u tome koji se delovi dokumenta moraju promeniti", rekao je Pastor za Mađar so.

Naglasio je da bi bilo važno da proces promene ne bude isti kao što je bio 2006. godine.

"Tadašnji parlament je uzeo u obzir formalne zahteve, ali je Ustav prihvaćen bez javne rasprave, navrat-nanos, bez razmatranja mišljenja stručnjaka za ustavno pravo što se vidi i iz nedostataka kojima ovaj dokument raspolaže", kaže Pastor.

Šef poslaničke grupe SVM-a kaže da bi njegova stranka želela da se u promenjenom Ustavu proširi deo koji se odnosi na ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

"Delom da bi uloga nacionalnih saveta postala još jača u Ustavu, a delom zbog toga što postoji dosta elemenata u pogledu ljudskih prava koji su u proteklih 15-20 godina ugrađeni u temelje razvijenih demokratija Evrope, ali nisu postali sastavni delovi Ustava Srbije", rekao je Pastor.

Kako je objasnio, između ostalog misli na zaštitu podataka, na korišćenje interneta, i tako dalje.

"Pored toga bismo želeli da Vojvodina dobije što više izvornih prava, odnosno da se proširi delokrug pokrajine", naglasio je Pastor.

Dodao je da bi trebalo oformiti radnu grupu za promenu Ustava, u čiji rad bi trebalo uključiti stručnjake za ustavno pravo.

"Tako bismo na kraju jednog procesa, otprilike za godinu-dve mogli stići do teksta promene Ustava", rekao je Pastor.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pastor: Ustav se mora menjati

Izvor: RTS, 14.Jul.2014

Stav Saveza vojvođanskih Mađara jeste da se Ustav mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke, rekao predsednik poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor...Balint Pastor je rekao da ne misli da je "menjanje Ustava blasfemija", odnosno da Ustav, kao najviši pravni akt...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.